Τετάρτη, 12 Ιουνίου
Shadow

Ποια η αλήθεια για το περιβόητο 15% επί των εισπράξεων στον Βοτανικό…

Σε σχέση με την υπόθεση του Βοτανικού και της Διπλής Ανάπλασης ο μήνας Δεκέμβριος πέρασε με βασικό του θέμα την άρνηση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού να δεχτεί να λαμβάνει το 15% επί των εισπράξεων του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Ελαιώνα για κάτι λιγότερο από 15 χρόνια.

Μάλιστα αυτό που διέρρεε προς τα έξω ήταν πως αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα του Ερασιτέχνη, το όλο σχέδιο θα κινδυνέψει να τιναχτεί στον αέρα.

Την παραμονή των Χριστουγέννων όμως, μέσα από το άρθρο-ανακοίνωση του Βασίλη Βέργη στο sdna.gr, φαίνεται πως και αυτό το ζήτημα λύθηκε (;) και άρα βαδίζουμε πανηγυρικά προς happy end σε σχέση με τις διμερείς συμβάσεις.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Πάμε να τα πάρουμε από την αρχή σε σχέση με το ζήτημα του 15% επί των εισπράξεων:

 • Εδώ και περίπου 40 χρόνια ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός δικαιούται να λαμβάνει το 15% από τις εισπράξεις των εισιτηρίων και των διαφημίσεων στην Λεωφόρο όταν παραχωρεί το γήπεδο ποδοσφαίρου στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός για τη διεξαγωγή αγώνων ή για οποιαδήποτε άλλη εκδήλωση (πχ συναυλίες, φεστιβάλ κλπ).

  Το δικαίωμα του να λαμβάνει το 15% το έχει και δεν το αμφισβητεί κανένας εδώ και δεκαετίες γιατί πολύ απλά ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός είναι ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ.

 • Ένας από τους βασικούς όρους που έχει τεθεί επίσημα από την πλευρά του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για να μετακομίσει στον Βοτανικό και να δώσει το ΟΚ για το γκρέμισμα της Λεωφόρου είναι να μεταφέρει αυτούσια ΟΛΑ τα δικαιώματα που έχει τώρα στο “Απόστολος Νικολαΐδης” στις νέες εγκαταστάσεις. Μέσα σε αυτά είναι και το 15% επί των εισπράξεων του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

 • Το πρόβλημα που υπάρχει όμως στον Βοτανικό είναι πως ιδιοκτήτης του ποδοσφαιρικού γηπέδου δεν θα είναι ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός αλλά ο Δήμος Αθηναίων καθώς ουσιαστικά μιλάμε για ένα δημοτικό γήπεδο.

 • Με βάση την νομοθεσία για τα δημοτικά γήπεδα, ο εκάστοτε δήμος ως ιδιοκτήτης δικαιούται να εισπράττει εκείνος το 15% επί των εσόδων όταν παραχωρεί το γήπεδο για χρήση σε κάποιον ενοικιαστή.

 • Ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός από την αρχή έχει ζητήσει να λαμβάνει το 15% στον Βοτανικό για 99 χρόνια. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αν δεν συναινέσει ο Δήμος Αθηναίων που θα είναι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου.

 • Για να ξεπεραστεί το ζήτημα ξεκίνησε ένα παζάρι που οδήγησε στην περίφημη τροπολογία Γεραπετρίτη τον Ιούνιο του 2021.

  Σύμφωνα με αυτή ο Δήμος παραχωρεί για 15 χρόνια το δικαίωμα είσπραξης του 15% στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό από τη στιγμή ψήφισης της τροπολογίας με δυνατότητα επέκτασης για άλλα 15 και βλέπουμε.

  Ουσιαστικά μιλάμε δηλαδή για λιγότερο από 15 χρόνια σε πρώτη φάση καθώς όχι γήπεδο δεν υπάρχει τώρα που γράφουμε, αλλά ούτε οι απαλλοτριώσεις που απαιτούνται δεν έχουν γίνει ακόμη (ένα ακόμη ζήτημα που γεννά ερωτηματικά).

 • Μετά την τροπολογία αυτή ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός στήλωσε τα πόδια απαιτώντας το 15% επί των εσόδων για 99 χρόνια. Τελικά οδηγηθήκαμε στον συμβιβασμό των 49 χρόνων (έπειτα από έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μάλιστα (!)) με δυνατότητα επέκτασης κατόπιν διαπραγματεύσεων που θα γίνουν τότε μεταξύ του Α.Ο. και του Δήμου Αθηναίων.

  Βέβαια μπορεί οι διαπραγματεύσεις τότε να μην πάνε και καλά και τα υπόλοιπα 50 χρόνια να εισπράττει ο Δήμος το ποσό αυτό. Κάποιος μπορεί να πει “θα δούμε τότε τι θα γίνει”.

  Το ζήτημα όμως είναι ότι τα γραπτά μένουν και ο Παναθηναϊκός έχει πληρώσει πολύ ακριβά τα λάθη και τις παλινωδίες του παρελθόντος.

  Οι δικές μας αποφάσεις σήμερα θα καθορίσουν το μέλλον του Συλλόγου για 100 χρόνια και θα δεσμεύσουν τις επόμενες γενιές παραγόντων και φιλάθλων του. Οι ευθύνες μας λοιπόν είναι πολύ μεγάλες και δεν χωρούν μεσοβέζικες λύσεις.

Το συμπέρασμα είναι πως ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός με αυτή τη νέα συμφωνία πέτυχε έναν συμβιβασμό με καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με την τροπολογία Γεραπετρίτη που υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Αυτός ο συμβιβασμός όμως δεν μπορεί με τίποτα να χαρακτηριστεί ως νίκη ή να “λανσάρεται” με τίτλους του στυλ “Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε ΟΛΑ τα δικαιώματα που έχει στη Λεωφόρο.”

O Παναθηναϊκός στο θέμα του 15% επί των εισπράξεων βρίσκεται με κουτσουρεμένα δικαιώματα σε σχέση με τη Λεωφόρο.

Στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός είναι ιδιοκτήτης και δεν χρειάζεται συμφωνίες για να εισπράττει αυτά που δικαιούται.

Στον Βοτανικό θα πάει ως νοικάρης σε μια υποβαθμισμένη περιοχή δίπλα στο προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού με κουτσουρεμένα δικαιώματα και πάντα θα έχει από πάνω του τον μπαμπούλα του κράτους και του Δήμου Αθηναίων παρά το γεγονός ότι εκείνος και οι οπαδοί του θα αποληρώσουν σε βάθος χρόνου την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Υ.γ. 1 : Για την υπόθεση του 15% στον Βοτανικό η κυβέρνηση θα φέρει νέα τροπολογία εξπρές που θα αλλάζει την προηγούμενη του Ιουνίου του 2021. Βλέπουμε λοιπόν πως όταν υπάρχει κυβερνητική βούληση, οι νομοθετικές τροπολογίες κατατίθενται και ψηφίζονται σε χρόνο dt.

Για την Διπλή Ανάπλαση λοιπόν αλλάζουν όλα σε μια νύχτα αν χρειαστεί. Για την Λεωφόρο όμως δεν μπορεί να αλλαχτεί τίποτα και για κανένα λόγο…

Όταν υπάρχει θέληση τα πάντα μπορούν αλλάξουν και μάλιστα άμεσα.

Υ.γ. 2 : Η φωτογραφία είναι από το blog https://sanogiaprobata.blogspot.com/ του καλού φίλου prasinotomaros.

9 Comments

 • ναυαρχος

  Κάπου εδώ να τονιστεί πως το 15% που παρουσιάζεται σαν «επιτυχία» κ τα «πήρε όλα» είναι ένα ποσοστό που είχε συμφωνηθεί ενδοπαναθηναϊκα το 1979 ώστε να παραχωρεί τη ΛΕΩΦΟΡΟ ο ΑΟ στην παε.. τώρα φτάνουμε στο σημείο να μας το εκχωρεί ο δημος.. αρα τα κεκτημένα μας έχουν χαθεί κ χαιρόμαστε που τα εκχωρεί για λίγο ο δημος που θα είναι ιδιοκτήτης των γηπέδων

 • ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

  πανε να φτιαξουν γηπεδο και ουτε απαλλοτριώσεις δε εχουν γινει λεωφορος οσο φως και να ριχνεις σε αυτη τη σκοτεινη υποθεση παραμενει σκοτεινη

 • Marios 13

  Αυτό είναι το πρόβλημα σας,βλέπετε το δέντρο και δεν βλέπετε το δάσος.
  Οκ ο Παναθηναϊκός αν θα πάει βοτανικό θα είναι ελαφρώς ρηγμενος….
  Μμ μάλιστα οκ ας κάτσουμε λεωφόρο μια ζωή μέχρι να καταρευσει και να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ….
  Αλλά βέβαια θα είναι δικιά μας

  • Αν είσαι μέλος του Ερασιτέχνη μπορείς να πας και να ψηφίσεις ναι. Δεν θα σε εμποδίσουμε.

   Το πρόβλημα είναι ότι από τα όσα προκύπτουν ο Παναθηναϊκός και σε μια τρισάθλια περιοχή θα πάει δίπλα στο προπονητικό του γαύρου και οικονομική αυτονομία δεν θα μπορέσει ποτέ να αποκτήσει.

  • ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ

   τι σε κανει να πιστευεις οτι ενα ναι της γσ αρκει για την υλοποιηση της δα οι ψηφοφοριες θεωρητικα ειναι μετρα η δα στηριζεται σε μεγαλο βαθμο στο οικονομικο και σε αυτο το κομματι εδω και ενα χρονο δεν μας εχουν δειξει τιποτα χειροπιαστο το μονο που εχουμε δει με τα ματια μας ειναι κατι αιτηματα του δημου να σερνονται απο υπουργειο σε υπουργειο οταν παρεις στα χερια σου τα επισημα εγγραφα της χρηματοδοτησης παρακαλω να μας τα στειλεις

 • pao29

  δηλωσεις ανδριοπουλου στο σδνα σε 3-5 χρονια θα λειτουργει ο βοτανικος εκει που το μνημονιο ελεγε 2023 , μετα τις δηλωσεις του τσιατσιαμη για το 2024 πηγαμε μεταξυ 2025-2027 και η ομηρια παρατεινεται

 • pao29

  Ρε ΤΡΟΜΠΕΣ, αυτά είναι παλιά νέα… Επειδή σας βοηθάει να τα βγάζετε τώρα στη φόρα; Ίσα-ίσα που το εγγραφο που αφορά τη χρηματοδότηση, δείχνει ότι τα 88 μυρια ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ ΠΟΤΕ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *