
Στην Ελλάδα οι εναλλαγές των συναισθημάτων και η μετάβαση από την αποθέωση στην καταδίκη ή την κακομοιριά αποτελούν εδώ και δεκαετίες εθνικό σπορ. Από την μαγική βραδιά με την Βιγιαρεάλ περάσαμε λοιπόν σε κλάσματα δευτερολέπτου στην απόλυτη απογοήτευση μετά την ήττα από την ΑΕΚ και λίγο πολύ σε μια μοιρολατρία.
Αρχικά πρέπει να ξεχωρίσουμε το αγωνιστικό σκέλος από όσα έγιναν στην κερκίδα γιατί δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός στα 15 πρώτα λεπτά να είναι κυρίαρχος και στη συνέχεια να χάνει το ματς εξαιτίας του πανό.
Καθαρά αγωνιστικά είναι προφανές πως όταν έχεις μια σειρά από διαδοχικούς αγώνες και μάλιστα υψηλού επιπέδου δεν είναι παράδοξη ούτε η γκέλα, ούτε και η ήττα. Το ζήτημα είναι να εντοπίσεις τα λάθη, να πεισμώσεις και να βγάλεις αντίδραση.
Οι πράσινοι λοιπόν βρίσκονται στη φάση που θα πρέπει να στείλουν το μήνυμα σε όλους ότι παρά την ήττα δεν χάθηκε τίποτα απολύτως και ότι θα είναι διεκδικητές του πρωταθλήματος μέχρι το τέλος.
Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μαζί με τους συνεργάτες του έχουν μπροστά τους μια σειρά από προβλήματα που χρήζουν επίλυσης:
- Πρέπει να βρουν το εναλλακτικό σχέδιο που θα καλύψει την ομάδα μέχρι τον Γενάρη στο θέμα του κέντρου της άμυνας μετά τον τραυματισμό του Μάγκνουσον και κυρίως το ζήτημα του ορθολογικού build up της ομάδας.
- Πρέπει να διαμορφώσουν αρμονικές τριάδες στον χώρο του κέντρου φτιάχνοντας σωστά δίδυμα στις θέσεις 6 και 8 από τη στιγμή που υπάρχουν οι Ρούμπεν, Αράο, Βιλένα και Τσέριν και πιο πίσω στο rotation οι Ζέκα και Τσόκαι (από τη στιγμή που είναι στο ρόστερ μπορεί να κληθούν να συνεισφέρουν).
- Πρέπει να διαχειριστούν το ζήτημα των εξτρέμ τη στιγμή που αυτή τη στιγμή οι απόλυτα ετοιμοπόλεμοι είναι οι Παλάσιος και Μαντσίνι. Ταυτόχρονα είναι απολύτως απαραίτητοι να πάρουν όσα περισσότερα μπορούν από τους Κλέινχεϊσλερ και Βέρμπιτς μέχρι να πει για τα καλά στην εξίσωση ο Αϊτόρ.
Το βασικότερο όμως όλων είναι να τονωθεί ξανά η αυτοπεποίθηση της ομάδας εν όψει των αγώνων σε Τρίπολη και Λεωφόρο με τον ΠΑΟΚ.
Οι δυνατοί χαρακτήρες φαίνονται στα δύσκολα και προπονητής και παίκτες οφείλουν να μην χάσουν ούτε την αυτοπεποίθηση τους, ούτε την προσήλωση τους, ούτε τον δυναμισμό τους.
Την ίδια στιγμή ο κόσμος πρέπει να σταθεί στο πλευρό της ομάδας προσφέροντας την στήριξη του.
Κανένα πρωτάθλημα δεν κατακτιέται στις 25 του Σεπτέμβρη, ούτε και χάνεται.
