Κυριακή, 4 ΔεκεμβρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Θύρα 13: “Δεν είναι ίδια τα δικαιώματα του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό!”

Διευκρίνιση σχετικά με τα ίδια δικαιώματα διαχείρισης.

Σε σχέση με κάποια αβάσιμα δημοσιεύματα περί των δικαιωμάτων του Συλλόγου στη Λεωφόρο και της μεταφοράς τους στον Βοτανικό, θα θέλαμε να εξηγήσουμε στον κόσμο με συγκεκριμένα παραδείγματα –κι όχι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα– τα εξής:

1. Εδώ και δεκαετίες για κάθε αθλητική, αλλά και μη αθλητική εκδήλωση που διεξάγεται στο γήπεδο της Λεωφόρου, ο μοναδικός που συνάπτει συμβάσεις και εισπράττει το ανάλογο αντίτιμο (ή οποιοδήποτε άλλο υλικό αντάλλαγμα), είναι ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος. Μόνο αυτός και κανένας άλλος.

2. Ακριβώς το ίδιο ισχύει για τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορική αξιοποίηση / εκμετάλλευση χώρων στις εγκαταστάσεις της Λεωφόρου. Ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος αξιοποιεί ολόκληρο το γήπεδο της Λεωφόρου και δεν περιορίζεται σε μία απλή «χρήση του αγωνιστικού χώρου». Κατόπιν διμερούς ενδο-παναθηναϊκής συμφωνίας (χωρίς να υπάρχει εμπλοκή οποιουδήποτε τρίτου μέρους), ο Α.Ο. εκχωρεί την χρήση στην ΠΑΕ και παράλληλα διατηρεί τον «πρώτο και τελευταίο λόγο» στις διαφημίσεις πέριξ του αγωνιστικού χώρου.

3. Ο Α.Ο. εκμεταλλεύεται τα όποια καταστήματα βρίσκονται στην εξωτερική πλευρά του γηπέδου. Το ίδιο ισχύει για τις αίθουσες και τα κυλικεία στους χώρους κάτω από τις εξέδρες της Λεωφόρου.

4. Ο Α.Ο. έχει δικαίωμα, σε οποιανδήποτε στιγμή και με οποιανδήποτε διαδικασία / όρους ο ίδιος το αποφασίσει, να προβεί σε διαγωνισμό ονοματοδοσίας του γηπέδου της Λεωφόρου. Φυσικά, το αντίτιμο θα το εισπράξει μόνο αυτός.

5. Εάν και όποτε το κρίνει, προβαίνει και σε άλλες επιμέρους συνεργασίες-συμφωνίες με αντίτιμο που το ορίζει ο ίδιος (π.χ. μισθώνει στη ΔΕΗ υποσταθμό).Για να μην κουράσουμε άλλο τον κόσμο με ένα σωρό παραδείγματα, η ουσία είναι ότι: εδώ και δεκαετίες στο γήπεδό του στη Λεωφόρο ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος συνάπτει όποιες συμφωνίες θέλει (εάν κρίνει ότι τον συμφέρουν), χωρίς να εμπλέκεται –ΠΟΤΕ και πουθενά– οποιοδήποτε τρίτο μέρος. Ούτε ο δήμος ούτε το κράτος ούτε κανένας.

Από χρονικής πλευράς, στη Λεωφόρο αυτή η πραγματικότητα ισχύει απεριόριστα, δηλαδή για όσο ο Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος θα συνεχίσει να υφίσταται ως σωματείο. Για να το πούμε κι αλλιώς: όλα αυτά ισχύουν στη Λεωφόρο χωρίς κανέναν χρονικό περιορισμό. Ούτε 49 χρόνια ούτε 99 χρόνια.

Με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να ισχύει στις νέες εγκαταστάσεις. Θα αναφέρουμε το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει ήδη ψηφιστεί / αποτυπωθεί σε νόμο του ελληνικού κράτους μόλις πριν από έξι μήνες (τον Ιούνιο του 2021).

Είναι ο νόμος 4809 ο οποίος στο άρθρο 45, παράγραφο 6 προβλέπει ότι: «Τα έσοδα από κάθε μορφής εμπορικές λειτουργίες του γηπέδου ποδοσφαίρου κατανέμονται μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Δήμου Αθηναίων κατά εξήντα πέντε τοις εκατό (65%) και τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) αντιστοίχως».

Συνεπώς, ο Α.Ο. δεν θα λαμβάνει ούτε ένα ευρώ από αυτά τα έσοδα. Εξίσου σημαντικό –ως προς το πού θα «κατευθύνονται» τα έσοδα στο Βοτανικό από τη λειτουργία του ποδοσφαιρικού γηπέδου– είναι ότι ο δήμος Αθηναίων αποφεύγει να απαντήσει στο παρακάτω βασικό ερώτημα που έχει τρεις πτυχές:

πρώτον, πόσα δάνεια έχει λάβει για αγορές εκτάσεων στο Βοτανικό;

δεύτερον, εξακολουθεί να χρωστάει στις τράπεζες μέρος από αυτά τα δάνεια;

και τρίτον, εάν εξακολουθεί να χρωστάει, σε πόσα εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το χρέος του;

Σε κάθε περίπτωση, ξανά τονίζουμε ότι δεν θέλουμε τίποτα παραπάνω από τα ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ δικαιώματα που έχει για δεκαετίες ο Σύλλογος στο γήπεδο ΤΟΥ στη Λεωφόρο.

ΥΓ. Επειδή δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε σε διαδικασία αντιπαράθεσης με τον κάθε δημοσιογραφίσκο που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, προειδοποιούμε τα Μ.Μ.Ε. να διακόψουν την τακτική παραπληροφόρησης που έχει ως σκοπό την άνευ όρων μετάβαση στον Βοτανικό.ΥΓ2. Η θέση μας είναι αδιαπραγμάτευτη και δεν μας αρκούν οι λεκτικές διαβεβαιώσεις. Θέλουμε να τις δούμε να αποτυπώνονται ΓΡΑΠΤΩΣ από τους αρμόδιους φορείς.

3 Comments

 • SDS

  Εγώ ως ένας απλός φίλαθλος του ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΥ έχω να πω τα εξής. Ναι μεν αναγνωρίζω οτι πολλοί της 13 ακολουθούν την ομάδα όπου μπορούν και πραγματικά την αγαπάνε και άρα σωστά νιώθουν οτι δικαιούνται να έχουν λόγο στα του γηπέδου.

  Πάρα ταύτα ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ είναι η μεγαλύτερη ομάδα στην Ελλάδα λόγω της ιστορίας του και των ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ των οπαδών του, η μεγάλη πλειοψηφεία των οποίων δεν είναι οργανωμένοι. Οι “πατατάκηδες” όπως τους λετε πολλοί υπεροπτικά είναι που κάνουν τον ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ μεγάλη ομάδα. Και ναι δεν κατάλαβα είναι κακό να θες να πας με το παιδί σου σε ένα σύγχρονο μεγάλο γήπεδο, να υποστηρίξεις την ομάδα και να περάσεις καλά;

  Η πλειοψηφεία των οπαδών του ΠΑΟ λοιπόν έχει φτάσει στα όρια με την κατάσταση του συλλόγου γενικώς και αναγνωρίζει οτι ένα μοντέρνο γήπεδο θα δώσει νέα πνοή στον σύλλογο.

  Ναι όπως φαίνεται η ομάδα δεν θα έχει τα ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με την Λεωφόρο στον Βοτανικό, αλλά βγήκατε να πείτε πια τα έσοδα που έχει ο ερασιτέχνης από αυτά και πια τα υπολλογιζόμενα έσοδα από το καινούργιο γήπεδο (15% από εισιτήρια κτλπ); Όχι.

  Προσέξτε λοιπόν όσοι έχετε λόγο οτι θα είστε υπόλογοι στην ιστορία και τον κόσμο του ΠΑΟ αν δεν γίνει το γήπεδο. Εκτός και αν θελετε να καταντήσει ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ μας σαν τον ατρόμητο, που πηγαίνουν γήπεδο οι fentagin και 100 παππούδες.

  • ναυαρχος

   15% για να συντηρεις γηπεδλ και εγκαταστασεις ενω αυτο ηταν δουλεια της παε και του δημου μην μας αγαπανε τοσο πολυ θα παθουν τιποτα απο την πολυ αγαπη

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: