Κυριακή, 4 ΔεκεμβρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Tα πιθανά σενάρια σε σχέση με το γκρέμισμα της Λεωφόρου…

Ο γνωστός Παναθηναϊκός και συγγραφέας Ανδρέας Οικονόμου, με ανάρτηση του στο Facebook πήρε θέση σε σχέση με το ζήτημα του γκρεμίσματος της Λεωφόρου σε περίπτωση που η Γενική Συνέλευση του Ερασιτέχνη αποδεχτεί την υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης.

Το κείμενο έχει ως εξής:

“Το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να μας απασχολεί –στην παρούσα φάση– δεν είναι το «μετά το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο», αλλά το «πριν το νέο γήπεδο».

Αυτή τη στιγμή εστιάζουμε σε ζητήματα όπως οι εμπορικές χρήσεις, το 15% για 15, 50 ή 100 χρόνια, οι καλές ή κακές συμβάσεις, η κυριότητα, τα ίδια ή μη δικαιώματα, η υπερβολικά υποβαθμισμένη περιοχή που δεν επιτρέπει αθλητική ανάπτυξη κ.ά. Όλα αυτά είναι μείζονος σημασίας, όμως προσπερνούν χρονικά το σημαντικότερο βήμα: την υλοποίηση της κατασκευής του γηπέδου. Αυτή προϋποθέτει εμπιστοσύνη σε ανθρώπους που έχουν αποδειχτεί επαγγελματίες ψεύτες: δημοσιογράφοι, πολιτικοί, επιχειρηματίες-μεγαλοκαρχαρίες.

Κάποτε ο Βλάσης Τσάκας έλεγε ότι «τα λεφτά του πρίγκιπα είναι κλειδωμένα», «ο λογαριασμός περιμένει την έγκριση του Παναθηναϊκού», «ραντεβού στην τράπεζα, να δείτε τα χρήματα». Οι υποσχέσεις που τώρα δίνονται, φέρνουν αναμνήσεις από την εποχή που κουμάντο σε πολλά αθλητικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ έκανε η γραφική εκείνη φυσιογνωμία.

Ας δούμε γιατί είναι τόσο σημαντική η ολοκλήρωση του ποδοσφαιρικού γηπέδου (πέρα από τους αυτονόητους λόγους). Πράγματι, το ΣτΕ έχει κατοχυρώσει ότι η Λεωφόρος δεν πρόκειται να γκρεμιστεί, αν δεν παραδοθεί πρώτα το νέο γήπεδο. Αυτό γράφει και σημερινή εφημερίδα, σε πανηγυρικό τόνο.Όμως, αποφεύγεται η δημοσιοποίηση μιας άβολης συνθήκης, που –υπό συνθήκες– μπορεί να αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για τον Παναθηναϊκό.

Όταν θα κατασκευαστούν οι δημοτικές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιεί ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός, τότε αυτομάτως, βάσει νόμου, θα έχει ήδη εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης της Λεωφόρου. Παράλληλα, χωρίς την άδεια κατεδάφισης του ιστορικού μας γηπέδου, δεν υφίσταται εμπορικό κέντρο.Πρέπει να αντιληφθούμε καλά ότι αυτή είναι η ανταλλαγή της Διπλής Ανάπλασης: δίνουμε το «Απόστολος Νικολαΐδης», παίρνουμε αθλητικές εγκαταστάσεις (κλειστό γήπεδο, κολυμβητήριο κ.λπ.)

Το ποδοσφαιρικό γήπεδο είναι μέρος της συμφωνίας, όμως όχι μέρος της ανταλλαγής. Και γι’ αυτό άλλωστε θα το πληρώσει ο Παναθηναϊκός, μέσω ποσοστών ή ενοικίων ή όπως τέλος πάντων βαφτίσουν τις ετήσιες δόσεις.Τι σημαίνει αυτό; Ότι άπαξ και μετακομίσει στον Βοτανικό ο Ερασιτέχνης, η Λεωφόρος θα γκρεμιστεί. Δεν θα υπάρχει γυρισμός. Αυτά τα «δεν θα πειράξουν τούβλο μέχρι…» είναι τόσο γραφικά όσο και ο Τσάκας. Κανείς δεν θα μπορεί να σταματήσει την κατεδάφιση και μάλιστα, θα αναγκαστεί και σύσσωμος ο Παναθηναϊκός να συναινέσει, ακόμα και αν δεν έχει ολοκληρωθεί το ποδοσφαιρικό.Διότι, στην περίπτωση που η κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου κολλήσει, όσο η Λεωφόρος είναι «υπό κατεδάφιση», τότε δύο σενάρια υπάρχουν:

Σενάριο 1. Η Κυβέρνηση στο πλαίσιο των καλών σχέσεων και συνεργασίας, θα ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της Λεωφόρου για κάποια ακόμα χρόνια. Ωστόσο, το γήπεδο θα πρέπει να κατεδαφιστεί, για να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση και να «ανασάνει η περιοχή». Οι πιέσεις από κάθε μεριά θα είναι τεράστιες, έως ότου αναγκαστεί ο Σύλλογος να δεχτεί «για το καλό του» τη μοναδική πρόταση σωτηρίας: ΟΑΚΑ. Με γκρεμισμένη Λεωφόρο και Ερασιτέχνη στον Βοτανικό.

Σενάριο 2. Η Κυβέρνηση δεν θα ανανεώσει την άδεια λειτουργίας της Λεωφόρου, με το πρόσχημα ότι δεν μπορεί να λειτουργεί «υπό κατεδάφιση» γήπεδο. Αυτό θα είναι πιο εύκολο για την πολιτεία να το «περάσει» επικοινωνιακά, αν οι αίθουσες του γηπέδου έχουν ερημώσει, με την μεταφορά των τμημάτων του Συλλόγου στον Βοτανικό. Και τότε θα σκάσει η μοναδική πρόταση σωτηρίας: ΟΑΚΑ. Με γκρεμισμένη Λεωφόρο και Ερασιτέχνη στον Βοτανικό.

Τι λύσεις υπάρχουν;

1) Ποινικές ρήτρες απέναντι σε δήμο και κυβέρνηση, που θα εξασφαλίζουν –στην περίπτωση που δεν τηρηθούν– α) την απεμπλοκή από το πρότζεκτ, β) οικονομική αποζημίωση του Παναθηναϊκού, γ) αποχαρακτηρισμό της Λεωφόρου από χώρο πρασίνου και οριστικά κυριότητα του γηπέδου στον Παναθηναϊκό.

2) Παράλληλα, ο Ερασιτέχνης ΔΕΝ πρέπει να δεχτεί να εγκατασταθεί στον Βοτανικό, αν πρώτα δεν ολοκληρωθεί το ποδοσφαιρικό γήπεδο.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν κάπου μπλοκάρει το μεγάλο έργο, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και αναλύθηκαν παραπάνω.

Συνοψίζοντας, ο Παναθηναϊκός οφείλει να ξεκαθαρίσει πως δεν υφίσταται για αυτόν Διπλή Ανάπλαση, χωρίς την εξασφαλισμένη ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ συμμετοχή του ποδοσφαιρικού τμήματος στον Βοτανικό. Και όχι απλώς να το ξεκαθαρίσει, αλλά να το κατοχυρώσει νομικά απέναντι σε κάθε εμπλεκόμενη πλευρά.

Δεν χρειάζεται καν να αναλύσει κανείς τι θα σημαίνει για το μέλλον του Παναθηναϊκού, το σενάριο να γκρεμιστεί η Λεωφόρος, ο Ερασιτέχνης να βολοδέρνει στον Βοτανικό και το ποδοσφαιρικό τμήμα στο ΟΑΚΑ.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: