Κυριακή, 27 ΝοεμβρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Τελικά όλα έχουν τη σημασία τους για να φτάσουμε στο γκρέμισμα της Λεωφόρου…

Για να είμαστε ειλικρινείς πρέπει να ομολογήσουμε πως δεν πιστεύαμε ότι το 2022 θα έμπαινε τόσο δυναμικά σε σχέση με το ζήτημα του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό και την υπόθεση του γκρεμίσματος της Λεωφόρου.

Πριν μερικές ώρες ανεβάσαμε απόσπασμα από ρεπορτάζ της εφημερίδας Livesport σύμφωνα με το οποίο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο γκρεμίσματος της Λεωφόρου πριν την αποπεράτωση του γηπέδου ποδοσφαίρου στον Ελαιώνα. Πιο συγκεκριμένα το ρεπορτάζ ανέφερε ότι η Λεωφόρος θα γκρεμιστεί μόλις κατασκευαστούν οι νέες εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και το ποδοσφαιρικό τμήμα θα χρειαστεί να πάει στο ΟΑΚΑ για ένα με δυο χρόνια.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι ο ρεπόρτερ της Livesport Μπάμπης Τσιμπίδας έγραψε το κομμάτι αυτό κατεβάζοντας τό από το κεφάλι του. Ούτε πιστεύουμε ότι το κείμενο δεν πέρασε από τον έλεγχο του διευθυντή της εφημερίδας, Βασίλη Βέργη. Τίποτα δεν είναι τυχαίο εδώ και ένα χρόνο στην ιστορία της Διπλής Ανάπλασης.

Την ιστορία όμως σχετικά με το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί πριν η ΠΑΕ Παναθηναϊκός μπει στο καινούριο γήπεδο πρέπει να την πάρουμε από την αρχή για να ξετυλίξουμε το κουβάρι:

 • Στις 20 Νοεμβρίου του 2021 υπεγράφη εντελώς ξαφνικά για την συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου της ομάδας το περιβόητο μνημόνιο συναντίληψης για το έργο της Διπλής Ανάπλασης ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον Δήμο Αθηναίων, τον Παναθηναϊκό (ΠΑΕ και Ερασιτέχνης), την Περιφέρεια Αττικής και τις τράπεζες που έχουν την ιδιοκτησία του ημιτελούς εμπορικού κέντρου.

  Ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, Τάκης Μαλακατές, είχε δηλώσει πως ενημερώθηκε την τελευταία στιγμή να παραστεί στο δημαρχείο της Αθήνας για να υπογράψει το MoU.

  Μέσα σε αυτό υπήρχε ένα εδάφιο, το οποίο ανοίγει “τους ασκούς του Αιόλου” για γκρέμισμα της Λεωφόρου πριν μπούμε στον Βοτανικό με τα κλειδιά στο χέρι:

Τότε πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν για ποιο λόγο μπήκε κάτι τέτοιο στο κείμενο υπογραφών από τη στιγμή που ο νόμος Μπιρμπίλη ορίζει ρητά ότι η Λεωφόρος θα γκρεμιστεί αφού ο Παναθηναϊκός παραλάβει το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο.

 • Ο καιρός περνούσε με κάποιους λίγους να ασχολούνται και να προβληματίζονται σχετικά με αυτό το εδάφιο. Στις 2 Απριλίου του 2021 ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε συνέντευξη στο sdna.gr και τον Βασίλη Βέργη. Σε ένα σημείο της συζήτησης ο δήμαρχος ερωτήθηκε για το γκρέμισμα της Λεωφόρου και πότε το τοποθετεί χρονικά.

  Η απάντηση ήταν η εξής:

  «Και εδώ το MOU είναι απολύτως ξεκάθαρο, καθώς για να γίνει αυτή η συζήτηση θα πρέπει να αρχίσουμε την κατασκευή του γηπέδου στο Βοτανικό. Μετά εδώ είμαστε με τον Ερασιτέχνη για να δούμε ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για να προχωρήσουμε.

  «Πρώτα τα κλειδιά της Λεωφόρου και μετά ο Βοτανικός»: «Εγώ είμαι εδώ για να συζητήσω για το ποια είναι η κατάλληλη στιγμή και η σωστή στιγμή. Έχουμε πολύ καλό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ μας και είναι κάτι που δεν με προβληματίζει. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσουμε.

 • Αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά του κόσμου της ομάδας και ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός διέρρεε ότι θα απαιτήσει να βγει από το MoU το εν λόγω εδάφιο.

  Τελικά το εδάφιο δεν αφαιρέθηκε ποτέ και σήμερα βρίσκεται κανονικά μέσα στο κείμενο, στο οποίο ο Τάκης Μαλακατές έβαλε την υπογραφή του.

 • Στα μέσα του Ιουλίου του 2021 ο δήμαρχος Αθηναίων ξαναχτύπησε χαρακτηρίζοντας την Λεωφόρο ένα επικίνδυνο γήπεδο, παρόλο που έχει άδεια λειτουργίας την οποία δίνει φυσικά το κράτος.

  Τότε ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός έβγαλε μια επιθετική ανακοίνωση εναντίον του δημάρχου και των λεγομένων του.

 • Μερικές μέρες όμως μετά τις δηλώσεις Μπακογιάννη περί επικίνδυνης Λεωφόρου, ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού δήλωσε πως τα ερασιτεχνικά τμήματα είναι “εγκλωβισμένα σε ένα γήπεδο που έχει περάσει η χρησιμότητα του”.

  Για εμάς αυτή η δήλωση ουσιαστικά συμπλέει με τις δηλώσεις Μπακογιάννη εναντίον της ιστορικής μας έδρας κλείνοντας το μάτι στον δήμαρχο μετά την ανακοίνωση του Α.Ο. εναντίον του.

  Από εκείνο το σημείο και έπειτα το ζήτημα του γκρεμίσματος της Λεωφόρου πέρασε ξανά σε δεύτερη και τρίτη μοίρα καθώς στην επιφάνεια της βγήκαν άλλες πτυχές της υπόθεσης.

Οι δηλώσεις Ανδριόπουλου και το δημοσίευμα της Livesport για το γκρέμισμα της Λεωφόρου

Το γαϊτανάκι όμως δεν τελειώνει εδώ με τις δηλώσεις Μπακογιάννη-Μαλακατέ.

Οι δηλώσεις του πρόεδρου της εταιρείας real estate Dimand (με συμφέροντα στην περιοχή του Ελαιώνα), Δημήτρη Ανδριόπουλου, γέννησαν κάποια ερωτηματικά σε πρώτο επίπεδο. Ο γνωστός αρχιτέκτονας τόνισε ότι ο Βοτανικός θα είναι έτοιμος σε 3-5 χρόνια. Το χρονικό πλαίσιο που έθεσε μας γέννησε ερωτηματικά γιατί πρόκειται για άνθρωπο σοβαρό και με κύρος στον κλάδο του.

Από τη στιγμή που όλα είναι έτοιμα και η χρηματοδότηση κλειδωμένη γιατί ο Ανδριόπουλος θέτει την ολοκλήρωση των έργων μάξιμουμ στα πέντε χρόνια;

Την απάντηση εν μέρει μας την δίνει το άρθρο της Livesport και την υπόλοιπη θα σας την δώσουμε εμείς.

Με δεδομένο ότι η δημοπράτηση του γηπέδου θέλει ένα χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσει, το νωρίτερο που μπορούν να μπουν μπουλντόζες είναι τα μέσα του 2023 και τα έργα του ερασιτέχνη να χρειάζονται περίπου ένα χρόνο για την ολοκλήρωση τους. Με λίγα λόγια καλό 2024 προς 2025 αν συμπεριλάβουμε και ενδεχόμενες καθυστερήσεις.

Ταυτόχρονα το δημοσίευμα της Livesport αναφέρει πως μετά το γκρέμισμα της Λεωφόρου και την εγκατάσταση του Ερασιτέχνη στον Βοτανικό σαν “την καλαμιά στον κάμπο” η ΠΑΕ θα χρειαστεί να πάει στο ΟΑΚΑ για ένα με δυο χρόνια καθώς το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο δεν θα είναι έτοιμο.

Γιατί όμως το γήπεδο στον Βοτανικό θα καθυστερήσει τόσο πολύ;

Γιατί πολύ απλά οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων κινούνται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς μέσα από τρομερή γραφειοκρατία και προφανώς δεν είναι τόσο εύκολο να παρθούν 120 εκατομμύρια από εκεί μέσα σε χρόνο dt.

Γι’ αυτό και τα έργα θα κινούνται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς ενώ πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος μικρών ή μεγάλων καθυστερήσεων είτε γιατί θα παγώνουν οι εκταμιεύσεις είτε γιατί πολύ απλά ποτέ ένα έργο στην Ελλάδα δεν παραδίδεται στην ώρα του.

Ενώ όσο όμως θα συμβαίνουν αυτά, το σπίτι του Παναθηναϊκού θα έχει γίνει ένας σωρός από συντρίμμια και το ποδοσφαιρικό τμήμα θα είναι πρόσφυγας ξεριζωμένος στη θέση της ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ.

Υ.γ.: Βέβαια θα υπενθυμίζουμε συνεχώς ότι το MoU και όσα περιλαμβάνονται σε αυτό δεν υπερισχύουν νομικά του νόμου Μπιρμπίλη. Το MoU δεν δεσμεύει νομικά αλλά στην προκείμενη περίπτωση δημιουργεί μια κατάσταση.

Από την άλλη θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ την τροπολογία Γεραπετρίτη που λέγεται ότι θα έρθει προσεχώς στη Βουλή….

1 Comment

 • pao29

  το «σενάριο» είναι το χειρότερο. Τα έργα της Ανάπλασης χρηματοδοτούνται από την ΕΕ. Και έχουν εγκριθεί. Η χρηματοδότηση του γηπέδου ακόμα ΔΕΝ έχει εγκριθεί και δεν είναι βέβαιο οτι θα υπάρχει ροή χρημάτων μέχρι να τελειώσει το γήπεδο. Άρα, για να παρουσιαστεί έργο στην ΕΕ θα πρέπει να τελειώσει η Ανάπλαση του Ελαιώνα και η κατεδάδιση της Λεωφόρου. Όχι όμως και το γήπεδο. Αυτό ανήκει σε άλλα κεφάλαια. Έτσι «δένει» η ύπαρξη του άρθρου 8 (παράγραφος 6) στο Μνημόνιο και η δήλωση του Δημάρχου για το πότε ειναι η σωστή ώρα να « πέσει» η Λεωφόρος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: