Κυριακή, 4 ΔεκεμβρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Χρειάζεται μεταγραφή στόπερ ο Παναθηναϊκός;

Μέσα από τα οχτώ φιλικά παιχνίδια που έδωσε ο Παναθηναϊκός το φετινό καλοκαίρι, μια από τις μεγάλες αδυναμίες που έχει αντιμετωπιστεί είναι αυτή της αμυντικής λειτουργίας.

Η ομάδα δέχεται τουλάχιστον ένα γκολ σε κάθε ματς και αυτό έχει κάνει πολύ κόσμο να φωνάζει για την ανάγκη απόκτησης ενός ακόμη κεντρικού αμυντικού, με την περίπτωση του Κυριάκου Παπαδόπουλου να φιγουράρει πρώτη στις διαδικτυακές προτιμήσεις των φίλων της ομάδας.

Πριν φτάσουμε στο σημείο να μιλήσουμε για το αν χρειαζόμαστε έναν ακόμη κεντρικό αμυντικό ή όχι, θα πρέπει πρώτα να εξετάσουμε μια σειρά από άλλες παραμέτρους.

Αρχικά είναι απαραίτητο να δούμε τους τρόπους με τους οποίους ο Παναθηναϊκός δέχεται γκολ και αυτοί είναι δυο:

 • Η αδυναμία των παικτών να ανταποκριθούν στις στημένες φάσεις όταν βρίσκονται σε θέση άμυνας. Η ομάδα έχει δεχτεί τουλάχιστον πέντε γκολ από στημένες φάσεις

  Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει επιλέξει να παίζει με ζώνη στα στημένα (οι παίκτες μαρκάρουν χώρο και όχι τους αντιπάλους σε man to man) και το συγκεκριμένο σύνολο δείχνει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της συγκεκριμένης τακτικής.

  Άρα μια πρώτη εύλογη σκέψη είναι να πρέπει να αφήσει ίσως ο Γιοβάνοβιτς την ζώνη και να γυρίσει στο man to man που φαίνεται να ταιριάζει περισσότερο σε αυτό το ρόστερ.

 • Η αδυναμία της ομάδας να αμυνθεί όταν χάνει την κατοχή της μπάλας στον χώρο του κέντρου και ο αντίπαλος βρίσκει την ευκαιρία να χτυπήσει στην αντεπίθεση.

  Το αμυντικό τρανζίσιον αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη αδυναμία και οφείλεται σε δυο παράγοντες:

  α) Ο Γιοβάνοβιτς θέλει τον Παναθηναϊκό να έχει την κατοχή της μπάλας και τον έλεγχο του αγώνα. Αυτό σημαίνει πως η γραμμή άμυνας είναι αρκετά ψηλά για να μην υπάρχει κενό με τα χαφ.

  Το πρόβλημα όμως έγκειται στο γεγονός ότι πλήν του Σένκεφελντ τα υπόλοιπα στόπερ της ομάδας (Βέλεθ, Σάρλια, Πούγγουρας) δεν φημίζονται για την ταχύτητα τους.

  Έτσι όταν ο αντίπαλος χτυπάει στην κόντρα και με την μπάλα κάτω, η άμυνα του Παναθηναϊκού είναι φτερό στον άνεμο και μέχρι να μπει ο Ολλανδός στόπερ σε φουλ ρυθμούς θα υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα.

  β) Το δίδυμο των αμυντικών χαφ Πέρεθ και Μαουρίσιο είναι αρκετά αργό σε συνθήκες αντεπιθέσεων. Ο Μαουρίσιο στα 33 του δεν μπορεί και να τρέχει και να μαρκάρει και να ελέγχει τον ρυθμό της ομάδας και να προσπαθεί να πατάει περιοχή.

  Το ζήτημα με τον Μάου είναι καθαρά βιολογικό και γι’ αυτό φωνάζαμε πως η ομάδα θέλει στη θέση 8 έναν ταχυδυναμικό παίκτη. Ο Λουντκβιστ μπορεί να παίξει και ως οχτώ αλλά είναι περισσότερο ένα επιθετικό κεντρικό χαφ με πνευμόνια που δεν φημίζεται για τις αμυντικές του αρετές.

  Από την άλλη πλευρά ο Πέρεθ δεν είναι ούτε αργός αλλά ούτε και γρηγορός. Στην Ισπανία συνήθως έπαιζε ως καθαρό εξάρι μπροστά από τα στόπερ σε σχηματισμό 4-3-3 και οι αποστάσεις που καλούνταν να καλύψει ήταν μικρότερες σε σχέση με τον ανοιχτό πέλαγος του 4-2-3-1 όπου εκ των πραγμάτων το “δεκάρι” ποτέ δεν σκοτώνεται στο μαρκάρισμα των αντιπάλων.

  Κάποιοι θα πουν ότι υπάρχει ο Αλεξανδρόπουλος που έχει την ταχύτητα να παίξει στη θέση 6 και να καλύψει πιθανά στο αμυντικό τρανζίσιον.

  Ο Γιοβάνοβιτς φαίνεται όμως ότι δεν τον έχει ακόμη στα βασικά του πλάνα γιατί ο μικρός χρειάζεται να βελτιώσει πολύ τις ικανότητες του με την μπάλα στα πόδια. Εάν ο Αλεξανδρόπουλος δεν βελτιώσει τα κοντρόλ του και τις πάσες του θα μείνει στάσιμος.

  Σε κάθε περίπτωση οι ισορροπίες στις θέσεις 6 και 8 είναι λεπτές και ο κόουτς μπορεί μέσα στη χρονιά να χρησιμοποιήσει διαφορετικά δίδυμα.

Πιθανές λύσεις

Συμπερασματικά αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι ότι στο 4-2-3-1 τα κεντρικά στόπερ και τα δυο αμυντικά χαφ αποτελούν τα σημεία κλειδιά όχι μόνο για την επίθεση αλλά και για την άμυνα.

Ο Χενκ Τεν Κάτε όταν ανέλαβε τον Παναθηναϊκό είχε πει: “Τα δυο στόπερ και τα δυο αμυντικά χαφ αποτελούν την καρδιά της ομάδας. Αν αυτά δεν είναι καλά, τότε τίποτα δεν μπορεί να είναι καλά.”

Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ταχύτητα στο κέντρο της άμυνας του και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος μπορεί να του προσφέρει κάτι τέτοιο τουλάχιστον μέχρι να επιστρέψει και να μπει σε φουλ ρυθμούς ο Σέγκεφελντ.

Εάν ο Παναθηναϊκός δεν αποκτήσει γρήγορο στόπερ θα πρέπει να βάλει ταχύτητα στον άξονα του και ο Αλεξανδρόπουλος να ξεκινάει βασικός θυσιάζοντας είτε τον Μαουρίσιο είτε τον Πέρεθ.

Βέβαια υπάρχει και το 4-3-3 όπου ο Πέρεθ μπορεί να γίνει καθαρό εξάρι (όπως στην Ισπανία) και μπροστά του να έχει τον Μαουρίσιο με τον Λουντκβιστ ή τον Αλεξανδρόπουλο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως πλέον υπάρχουν επιλογές για το κέντρο της ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που γίνεται αντιληπτό είναι πως είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο η ομάδα θα πρέπει στο μεσοαμυντικό της κομμάτι να εστιάσει στο κομμάτι της ταχύτητας.

Αν δεν το κάνει θα πληρώσει ακριβά την επιλογή της αδράνειας…

Y.γ.: Ο Αλαφούζος έχει γλυκαθεί με την περίπτωση του Γκάρι Ροντρίγκεζ και η διαίσθηση μας είναι ότι θα συζητήσει με τον Γιοβάνοβιτς το ενδεχόμενο κρούσης, εάν ο παίκτης είναι όντως ελεύθερος.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: