Τετάρτη, 30 ΝοεμβρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Ο Δημήτρης Πρίφτης μίλησε για όλους και για όλα κυριολεκτικά (vid)

Ο Δημήτρης Πρίφτης απάντησε σε… όλα στον Βασίλη Παπαθεοδώρου, στον Τόλη Κοτζιά αλλά και στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Tι είπε για την απόφαση του, για τον Παναθηναϊκό που θέλει αλλά και ξεχωριστά για καθεμία περίπτωση παίκτη που είτε έμεινε, είτε έφυγε, είτε είναι να έρθει.

Αναλυτικά όλα όσα είπε στο SDNA:

Για τις προηγούμενες επαφές του με τον Παναθηναϊκό και το φετινό «γάμο»:
«Υπάρχει ένα παρελθόν από το προηγούμενο πέρασμα μου, μια καλή σχέση. Κοντά στα Χριστούγεννα υπήρχε μία επαφή. Οι συνθήκες δεν ήταν πολύ ώριμες και οι συγκυρίες δεν ήταν οι κατάλληλες. Ήταν πάντα στη μέση τη χρονιάς, που εγώ δεν το κάνω. Τώρα ήταν η κατάλληλη στιγμή. Μέσα μου το ήθελα εδώ και πολλά χρόνια. Είναι μια ομάδα που επιβεβαιώνει τη διαδρομή σου. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι εδώ και θα κάνω το καλύτερο δυνατό, για να κάνουμε κάτι καλό».

Για το τι εννοεί με το «κάτι καλό»:
«Το κάτι καλό, πάει στο… καταληκτικό στάδιο. Πριν από αυτό υπάρχει μία μεγάλη και δύσκολη διαδρομή. Εκεί φαίνεται η φιλοδοξία, το κίνητρο, η οργάνωση. Δε μπορώ να υποσχεθώ κάτι γιατί πρέπει να υπάρχουν χειροπιαστά δεδομένα. Θέλω να φτιάξουμε μια ομάδα που θα έχει σθένος, θα έχει υψηλό κίνητρο κάθε μέρα. Θέλω να παίξουμε καλό μπάσκετ, να είμαστε σκληροί πνευματικά. Κάτι καλό σημαίνει, να κάνουμε κάθε μέρα μια καλή προπόνηση, σημαίνει να το ζούμε όλοι μαζί. Αυτό το όλοι μαζί, ξεκινάει από μένα και πρέπει να περάσει στους παίκτες και σε όλο τον Παναθηναϊκό. Είναι μια βουτιά σε βαθιά νερά για μένα, αλλά όσο πιο πολύ βουτήξουμε, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να φτάσουμε στην αντίπερα όχθη. Είναι μία μάχη και θα κάνω τα πάντα για να λειτουργήσει».

Για την περσινή σεζόν και τη νέα που έρχεται:
«Ο Παναθηναϊκός τελείωσε σωστά τη σεζόν, παίρνοντας το πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Είχε μία δύσκολη σεζόν στην Ευρωλίγκα. Θέλω να κάνω την ομάδα, να παίζει όλη μαζί. Να έχει το στοιχείο της πάσας και να βγάζει μια σκληρότητα στην άμυνα. Δεν είναι μόνο θέμα προπόνησης αυτό, είναι και θέμα πρώτης ύλης που έχεις. Αρκετά πράγματα έλειπαν, αλλά όλες οι ομάδες έχουν αδυναμίες και πλεονεκτήματα. Υπήρχαν προβλήματα στα γκαρντ, αλλά υπήρχαν και ψηλοί και ημίψηλοι παίκτες που βρήκαν λειτουργία. Προσπαθούμε να κάνουμε ένα ορθολογικό ρόστερ. Εκτός από τη μελέτη και την ανάλυση για ό,τι κάνεις, πρέπει να κινείσαι σε ένα οικονομικό πλαίσιο που δε μπορείς να ξεφύγεις.

Δεν κρύβομαι πίσω από το μπάτζετ. Το παιχνίδι το παίζουν οι παίκτες. Όταν έχεις μια καλύτερη οικονομική κατάσταση, έχεις και άλλους στόχους, όμως για να είμαστε ρεαλιστές είναι αυτό το πλαίσιο και τα δεδομένα που έχει η ομάδα. Προφανώς η απώλεια του Μήτογλου, έβαλε μια προτεραιότητα στον Παπαπέτρου. Πρέπει να υπάρχει το ελληνικό στοιχείο. Βλέπουμε ότι υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στις ομάδες υψηλού επιπέδου, να παίζουν με πάρα πολλούς ξένους. Για τον Παναθηναϊκό, είναι μια αναγκαιότητα να κάνουμε μια ομάδα με 8 ξένους και 6-7 Έλληνες».

Πρίφτης για Παπαπέτρου…

Για την ανανέωση του Παπαπέτρου:
«Είναι γνωστό ότι ο Παπαπέτρου ήταν αναγκαίο να κάνουμε το παν για να τον διατηρήσουμε. Ξέραμε ότι υπάρχει η πιθανότητα για το ΝΒΑ, που είναι μια μεταβλητή που λαμβάνουμε υπόψιν μας. Αν αυτό το πράγμα καταλήξει κάπου τον Αύγουστο, είναι μία τελείως άλλη τάξη πραγμάτων για τη δομή της ομάδας. Ο Παναθηναϊκός απέδειξε με τον τρόπο που διαχειρίστηκε ότι σέβεται το όνειρο του παίκτη. Υπάρχει ένα συναίσθημα με αυτόν τον παίκτη, είναι παιδί του Παναθηναϊκού.

Είναι κάτι που πρέπει να το λάβουμε υπόψιν. Χωρίς Παπαπέτρου είναι διαφορετικά. Ο παίκτης αυτός είναι Έλληνας και δεν ξέρω πως μπορεί να καλυφθεί με την ποιότητα που διαθέτει… Θα θέλαμε έναν παίκτη που να έχει καλό σουτ, να μπορεί να παίξει και λίγο στο 3. Θα ήταν ευχής έργον να κάναμε την επιλογή αφού ξέραμε τι θα κάνει ο Ιωάννης. Η αγορά όμως δεν καθορίζεται από εμάς. Θα το δούμε».

Πρίφτης για τη θέση 4…

Για τη λύση στο «4»:
«Έχει κάποια ονόματα η αγορά, όχι πολλά. Παίκτης στο 4 που να έχει τη δυνατότητα και να σουτάρει, δεν έχει πολλούς. Υπάρχουν παίκτες ανάμεσα στο 4 και στο 5 που είναι αξιόλογοι. Αν δεν έχουμε τις επιλογές, ίσως πάμε σε κάτι διαφορετικό. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες».

Για το αν θα μπορούσε να έχει προκύψει ήδη κάποια επιλογή ή πρέπει να περιμένει:
«Αν σε αυτό το 15νθήμερο προκύψει κάτι που μας καλύπτει θα πάμε να το κάνουμε. Θα θέλαμε να ξέρουμε την έκβαση της υπόθεσης Παπαπέτρου, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποιο όνομα που θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα. Έτσι είναι αυτή η περίοδος, έχει μερικά ρίσκα. Έχουμε κάποια ερωτηματικά. Ίσως είναι κάποιοι παίκτες που δεν έχουν ευρωπαϊκή εμπειρία που είναι ανασταλτικό ή κάποια παιδιά που καταλήγουν σε σένα, έχοντας εξαντλήσει τους άλλους στόχους τους. Ένα από τα στοιχεία που θα ήθελα να έχουμε, είναι να έχουμε παιδιά που έχουν κίνητρο και είναι στο ανέβασμα της διαδρομής τους. Αυτό όμως συνάδει και με τα οικονομικά μας που έχουν κάποια όρια και ίσως είμαστε αναγκασμένοι να πάμε σε τέτοιες επιλογές».

Πρίφτης για τον Μήτογλου…

Για την απόφαση του Μήτογλου να φύγει:
«Δεν είχα καμία συμμετοχή. Όλα έγιναν πριν αναλάβω εγώ. Δεν πρόλαβα ούτε να μιλήσω μαζί του, ήταν κάτι που είχε ήδη γίνει όταν ανέλαβα. Ο Μήτογλου είναι μεγάλη απώλεια, ίσως πιο μεγάλη από αυτή που φαντάζεται ένας φίλος του Παναθηναϊκού. Είναι 100% ότι θα έπαιζε καλύτερα του χρόνου, έχει πολύπλευρα χαρακτηριστικά σε αθόρυβους και ορατούς ρόλους. Όταν χτίζεις μια ομάδα, θα πρέπει να σκέφτεσαι το πλαίσιο που κινείσαι και κάποια δεδομένα. Υπάρχει ο Παπαγιάννης που είναι ένα καλό συμβόλαιο και με βάση το πλαίσιο που πρέπει να κινηθούμε, θα πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις.

Φεύγοντας, ο Μήτογλου μας περιόρισε στο 50% των αποφάσεων. Αν έμεναν όλοι, δε θα έβγαινε το ποσό, μιλώντας ρεαλιστικά. Μετά τον Μήτογλου, έπρεπε να κινηθούμε προς μία κατεύθυνση. Ο Παπαπέτρου με τον Χεζονια, στη φυσική τους θέση, είναι περίπου ίδιοι, παρότι εγώ πιστεύω ότι και μαζί μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα, ο ένας είναι Έλληνας και ο άλλος είναι ξένος. Στην αναγκαιότητα του ελληνικού κορμού, οδηγούμαστε αναγκαστικά προς μία κατεύθυνση».

Πρίφτης για Νέντοβιτς…

Για την επιλογή της παραμονής του Νέντοβιτς:
«Ο Νέντοβιτς είναι σε μια νευραλγική θέση, είναι σκόρερ, έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Θεωρώντας τις πιθανότητες παραμονής Παπαπέτρου, πας στη θέση 2 να κρατήσεις ένα καλό παίκτη, που έχει την επιθυμία να μείνει και μία ικανότητα. Έχει και μία ιδιαιτερότητα που εγώ θα πρέπει να διαχειριστώ. Παίρνοντας την απόφαση για τον Νέντοβιτς, με απαραίτητη την παραμονή Παπαπέτρου και το καλό συμβόλαιο του Παπαγιάννη, υπάρχουν τρεις παίκτες που λίγο πολύ καλύπτουν το μισό μπάτζετ. Υπάρχει ένα πλαίσιο που πρέπει να κινηθούμε για άλλους 10-12 παίκτες που πρέπει να γίνει μία έξυπνη και προσεγμένη κατανομή. Ο δικός μου ρόλος, είναι να… κόψει το μάτι μου στις φθηνές επιλογές. Το γνωρίζω και το καταλαβαίνω».

Πρίφτης για Χεζόνια…

Για τον Χεζόνια:
«Στο θέμα Μήτογλου, ήταν αναγκαστική προτεραιότητα γιατί παρουσιάστηκε από την πλευρά του το ενδεχόμενο να φύγει από την ομάδα. Ο Μάριο είναι ένα σπουδαίο ταλέντο, πολυδιάστατη η συνεισφορά του στο παιχνίδι, αλλά η αναγκαιότητα του ελληνικού στοιχείου, είναι υπαρκτή. Νομίζω αυτό το καταλαβαίνει ο καθένας».

Για το λόγο που αποφάσισε να φύγει ο Χεζόνια:
«Είναι μια ερώτηση που είναι για να απευθυνθεί και στον ίδιο. Εγώ έκανα μια συζήτηση με τον Μάριο, πάρα πολύ καλή. Μιλήσαμε πάνω από μία ώρα. Αναλύσαμε τα πάντα, μπήκαμε σε λεπτομέρειες και όταν τελείωσε αυτή η επικοινωνία, είχα μεγάλη αισιοδοξία. Είναι προφανής η αγάπη του για την ομάδα και η σχέση που έχει με τον κόσμο. Υπήρχαν δεδομένα που πρέπει να λαμβάνουμε υπ’όψιν μας. Κάναμε την καλύτερη δυνατή πρόταση, που ξέφυγε και λίγο από το έσοδα-έξοδα, επειδή ήραν ο συγκεκριμένος παίκτης. Είχε επιθυμία να τον κρατήσει η ομάδα, δυστυχώς υπήρχε το στοιχείο του μπάι άουτ που ήταν ανασταλτικό. Έχοντας Παπαγιάννη, Νέντοβιτς και Παπαπέτρου, υπάρχει ένα περιορισμένο μπάτζετ για τα υπόλοιπα κομμάτια. 100% η πρόταση δεν ανταποκρίνεται στην αξία του παίκτη. Είναι πολυτάλαντος και βοήθησε και πέρσι πολύ την ομάδα. Δε μπορούσαμε να ξεφύγουμε περισσότερο και να υποσχεθούμε κάτι που δε θα ήμασταν συνεπείς. Στο αγωνιστικό, υπήρχε σύμπνοια, αλλά ακολούθησε η δική του απόφαση. Στον επαγγελματικό αθλητισμό θα πρέπει να αξιολογούμε πριν κάνουμε μία εκτίμηση. Είναι εύκολο να σκεφτούμε εμείς με το συναίσθημα, αλλά είναι ένας άνθρωπος που κάνει μια καριέρα, έχει μπροστά του κάποιες επιλογές και επιλέγει κάτι. Πρέπει να το σεβαστούμε και δε σημαίνει ότι κλονίζεται το συναίσθημα του για την ομάδα».

Για το πως θα μπορούσαν να παίξουν μαζί Παπαπέτρου-Χεζόνια:
«Θεωρητικά είναι δύο ομοειδείς παίκτες. Η φυσική τους θέσεις είναι το 3. Τα σκέφτηκα όλα. Δε θα έμπαινα καν στη διαδικασία να μιλήσω μαζί του, αν δε μπορούσα να του πω με ειλικρίνεια τι σκέφτομαι γι’ αυτόν. Η ιδιαιτερότητα αυτού του παίκτη, διευκολύνει. Μπορεί να βάλει τη μπάλα κάτω, να είναι σποτ απ, να διεισδύσει, να παίξει ακόμα και ένας εναντίον δύο. Θα μπορούσε να γίνει και καλός δημιουργός».

Για τη θέση που υπολόγιζε τον Χεζόνια:
«Τον υπολόγιζα στη θέση 4, σαν σημείο αναφοράς, που θα υπήρχε χρόνος κάποια στιγμή και στο 3. Πέρσι που έβλεπα τα παιχνίδια, υπήρχαν πολλές φορές που έλεγα ότι θα ήταν πολύ αποδοτικός, αν έπαιζε στο 4. Έχει μέγεθος, αποδοτικότητα και στα 10 καθήκοντα που έχει ένα τεσσάρι, έχει τα οκτώ. Το πιστεύω 100% ότι θα ήταν πολύ αποδοτικός, πιστεύω θα μας άλλαζε επίπεδο στην επίθεση.

Για το αν τον προβλημάτισε ότι μπορεί να έπαιζε περισσότερο στο 4:
«Ήταν μια πολύ καλή κουβέντα αυτή που κάναμε. Αν ήταν κάτι που τον προβλημάτισε και δε μου το εξέφρασε δεν ξέρω. Είχα έναν πολύ θετικό άνθρωπο μπροστά μου. Από αυτά που εξέλαβα εγώ, δεν είδα να έχει κάποιο ανασταλτικό στοιχείο στο μυαλό του».

Πρίφτης για τους γκαρντ…

Για τη λογική του στους γκαρντ:
«Πάντα δύο χειριστές κι αν μπορούσαμε και τρεις. Ο Ιωάννης μπορεί να είναι και αυτός δημιουργός και μάλιστα σε πολύ καλό επίπεδο. Αφουγκράζομαι την έννοια του κόσμου. Πέρσι η ομάδα ξεκίνησε με έναν πόιντ γκαρντ. Πήγε στη λύση του Τζάκσον, περιμένοντας μια λύση που δεν ευοδόθηκε. Υπήρχε ο Νέντοβιτς, υπήρχε ο Μποχωρίδης και ο Σαντ-Ρος που είναι πολυθεσίτης.

Κατά τη γνώμη μου, ήταν λίγα τα γκαρντ πέρσι, ποσοτικά. Αυτό είναι το ένα στοιχείο. Αυτήν τη στιγμή, έχουμε αρκετά γκαρντ. Θα συμφωνήσω με κάποιον που θα πει ότι δεν έχουμε έναν που να είναι εγνωσμένης αξίας, πλην του Νέντοβιτς, με βάση την εμπειρία του στην Ευρωλίγκα. Το δέχομαι, αλλά δεν το υιοθετώ. Θα προσπαθήσω να το ανατρέψω μέσα στη χρονιά. Όλοι θα θέλαμε να είχαμε εδώ τον Πάνγκος, ή τον Μίσιτς κλπ, αλλά όλα θα πρέπει να γίνονται μέσα σε ένα πλαίσιο και να λαμβάνονται υπόψιν τα δεδομένα. Πρέπει να πατάμε στην πραγματικότητα. Το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο και θα πρέπει να γίνει μία διαχείριση».

Για το διάστημα αυτό και τις επιλογές που υπάρχουν:
«Κάθε χρόνο υπάρχει μία περίοδος μεταγραφών. Σε αυτήν την περίοδο, περίπου τριών μηνών, πρέπει να κινηθείς στην αγορά, να πάρεις αποφάσεις. Αυτό εξαρτάται από το πλαίσιο που κινείσαι οικονομικά και από τις επιλογές της αγοράς. Προφανώς εμείς, θέλουμε το καλύτερο για την ομάδα μας. Όταν εμείς κοιτάμε κάποιους παίκτες, μπορεί να μην κοιτούν εμάς. Κοιτούν το συμφέρον τους, ένα υψηλότερο συμβόλαιο ή μία ομάδα με υψηλότερα αγωνιστικά δεδομένα.

Αυτή η περίοδος, είναι μία περίοδος που παίζεις με την υπομονή σου. Είναι και μία περίοδος ρίσκου ,γιατί μπορεί να περιμένεις χωρίς αίσια κατάληξη, γιατί μπορεί να μην έχεις επιλογές και να είσαι πιο περιορισμένος. Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο με όλες τις ομάδες. Είναι πολύ σημαντική αυτή η περίοδος για το πως θα τη χειριστείς».

Πρίφτης για τον Πέρι…

Για την επιλογή του Πέρι:
«Ο Πέρι είναι ένα παιδί που το ξέρω καλά. Έχει μία διαδρομή ανοδική, κάθε χρόνο. Ταιριάζει η διαδρομή του με τη δική μου. Είναι αγωνιστής. Τον έχω γνωρίσει προσωπικά, έχει χαρακτήρα. Μπορεί να γίνει παίκτης Ευρωλίγκα, το πιστεύω αυτό. Δεν εξαρτάται μόνο από αυτόν. Εξαρτάται κι από μένα, από τους συνεργάτες μου, από τους συμπαίκτες. Γι’αυτό λέω ότι η ομάδα πρέπει να παίξει όλη μαζί, ο ένας για τον άλλο. Πρέπει να υπάρχουν προϋποθέσεις στην ομάδα, παίκτες-στοιχήματα να παίζουν περισσότερο από αυτό που κοστίζουν.

Ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις, σκεπτόμενος όλη την προηγούμενη χρονιά, από το να περιμένω κάποιον καλύτερο παίκτη και με τα οικονομικά δεδομένα της ομάδας, ένα παιδί που το παρακολουθώ εγώ και το τμήμα σκάουτινγκ, είχαμε μία σύμφωνη άποψη όλοι.

Είναι παίκτης που έχει παίξει πόιντ γκαρντ σε όλη του την καριέρα, όπως μπορεί να ήταν λίγο ο Μέικον και ο Μπρέι. Εκείνη τη στιγμή, έπρεπε να πάρω μία απόφαση. Είναι ένας παίκτης που καλύπτει αυτά που ήθελα και κάποια ερωτηματικά».

Πρίφτης για τον Μέικον…

Για τον Μέικον:
Το ίδιο σκέφτηκα και για τον Μέικον. Ο ρόλος του είναι διττός. Με βάση την αναγκαιότητα να βρούμε κάποιον με ευχέρεια στο σκοράρισμα, έχοντας δώσει ένα καλό δείγμα πέρσι, σκέφτηκα ότι αυτός ο παίκτης, θα μου λύσει σε ένα κομμάτι, ανάγκες στον άσο, ή όταν δεν έχω τον Νέντοβιτς, ή χρειάζομαι έναν ακόμα σαν τον Νέντοβιτς, χωρίς να συγκρίνω τις καριέρες του, μπορεί να μου δώσει τα χαρακτηριστικά του. Είναι επιλογές που συνάδουν με το πλαίσιο που μπορούμε να κινηθούμε. Μπορούσαμε να πάμε να πάρουμε τον Λαπροβίτολα, τον Μπράουν, τον Πάνγκος; Όχι».

Πρίφτης για τον Μπρέι…

Για τον Μπρέι:
«Πέρσι η ομάδα, σε μία κρίσιμη στιγμή, αποφάσισε να κάνει την προσθήκη του Μπρέι. Το δείγμα των αγώνων, ήταν στην Ελλάδα. Έκανε μία συμφωνία με την ομάδα και για φέτος με ένα κλειστό συμβόλαιο. Ανήκει στην ομάδα, δε συμφωνώ με την αποδόμηση του. Στο δείγμα των αγώνων που είχε κατά τη γνώμη μου και κατά τους αριθμούς, είχε πολύ καλό δείγμα γραφής. Τον αδικεί η περσινή του παρουσία, σε σχέση με αυτό που συμβαίνει τώρα. Να φύγει ο Μπρέι, ποιον να πάρουμε και με τι χρήματα; Να πάρουμε κάποιον στη θέση του, ο οποίος θα είναι με πόσα ερωτηματικά δίπλα του, καλύτερος; Να μπούμε στη διαδικασία, που δε θα ξέρουμε πόσο καλύτερος θα είναι;

Στο 8 ξένους και στους 6 Έλληνες, χρειάζεται μία διαχείριση. Κανείς δεν έρχεται για να παίξει μόνο στην Ευρώπη. Πολλές φορές στην Ελλάδα, χρειάζονται και τα παιχνίδια για να πάρει χρόνο ο παίκτης. Αυτοί οι δύο που πρέπει να μένουν στο πλάι και χωρίς απεριόριστο αριθμό αλλαγών, μπορεί να υπάρξει κάποιος τραυματίας, πρέπει να τα σκεφτόμαστε. Για να είναι ρεαλιστικά όσα λέμε, πρέπει να ξέρουμε τα δεδομένα και τα πλαίσια που κινούμαστε».

Για το ποσό που μένει από τον Χεζόνια και που μπορεί να πάει αυτό:
«Το ποσό του Μάριο είναι κατά τι λιγότερο από το ποσό που θέλουμε να διαθέσουμε για το 4. Γιατί φεύγει ένας πολύ καλός Έλληνας, όπως ο Μήτογλου και μένει γυμνή, γιατί έφυγαν και οι Γουάιτ και ΜΠέντιλ. Είναι κρίσιμη θέση για το 5-5 παιχνίδι μιας ομάδας. Είναι τα χρήματα αυτά συν το ότι θέλουμε να πάρουμε έναν ακόμα Έλληνα ψηλό και για αγωνιστικούς λόγους και γιατί μπορεί να συμβεί κάτι.

Τα χρήματα που μένουν για τον άσο, είναι λίγα. Αν κάνουμε μία αλλαγή, δε θα μας εξασφαλίσει κάτι αισθητά καλύτερο. Ο Ουόλτερς, δεν είναι αισθητά καλύτερος, τον είχα και τον ξέρω. Είναι ψηλό γκαρντ. Είναι ένα παιδί που έχει παίξει Ευρωλίγκα και είναι πολύ καλός αμυντικός και είναι μόνο πόιντ γκαρντ. Δεν είμαι 100% βέβαιος, ότι στο 8-6, με τις ιδιαιτερότητες του ρόστερ μας, θα είμαστε 100% πάνω για να κάνουμε αυτήν την αλλαγή. Πάντα θα είμαστε επαγρύπνηση αν δούμε ότι κάτι δεν πάει καλά μέσα στη χρονιά».

Για το αν μπορεί να προκύψουν επιλογές από το ΝΒΑ:
«Θα μπορούσαμε να δούμε παίκτες από την Αμερική. Και τους δύο αυτούς, τους είχαμε παρακολουθήσει (σ.σ. Ναπίερ στη Ζενίτ και Μουντιάι στη Ζαλγκίρις). Και οι δύο πέρσι δεν έπαιξαν και οι δύο δεν έχουμε παίξει στην Ευρώπη και οι δύο είναι καλοί παίκτες που έχουμε δει στο ΝΒΑ».

Για την προτεραιότητα τώρα:
«Άμεση προτεραιότητα είναι η θέση 4. Επίσης να ολοκληρωθεί το θέμα του Σαντ-ρος γιατί ακόμα δεν έχει υπογράψει. Είναι κρίσιμος γιατί έχει πολυδιάστατο παιχνίδι. Σεβόμενος ότι υπάρχει μία επιλογή της ομάδας από την περσινή σεζόν, η οποία αδίκως επιδέχεται αυστηρής κριτικής, από την υπέρμετρη επιθυμία του κόσμου να δει ένα μεγάλο όνομα. Ακόμα κι ο Ναπίερ ή ο Μουντιάι, έχουν ερωτηματικά».

Πρίφτης για Σαντ-Ρος και Οκάρο Γουάιτ…

Για τον Σαντ-Ρος:
«Ο Σαντ-Ρος είναι σε τελικό στάδιο και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα έχει θετική έκβαση. Έχει ένα όψιον. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να παίζει πλάγιος. Είναι ένας παίκτης πολύ κινητικός, έχει μεγάλο πλεονέκτημα να χτυπήσει μέσα από κίνηση σε αντίθετες κατευθύνσεις. Είναι μεγάλο πλεονέκτημα να έχεις τέτοιους παίκτες, που θα κλείσουν τρύπες και αμυντικά είναι σε επίπεδο που δεν έχει κανένας άλλος. Το drive του είναι καλύτερο από το σουτ, παρότι πέρσι μέσα από το χρόνο που πήρε, σούταρε καλύτερα. Μπορεί να έχει τη μπάλα στα χέρια του, αλλά μέσα από κίνηση μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος».

Για τον Οκάρο Γουάιτ:

«Γνωρίζω ότι και τα δύο προηγούμενα χρόνια τον ήθελαν, αλλά είχε τον τραυματισμό και είχε το μυαλό του μόνο στο ΝΒΑ. Άλλαξε το σκεπτικό του τώρα. Έχουμε μία συνεργασία σε δύο ομάδες, χωρίς να είναι ένας εύκολος αθλητής, αλλά έχουμε επικοινωνία. Έχει κάποια συστατικά που διευκολύνουν το παιχνίδι. Είναι παίκτης με χαρακτήρα. Εννοώ την πνευματική αγωνιστικότητα και τη σκληράδα, να μην κάνει πίσω όταν τα πράγματα αγριεύουν και υπάρχει μεγάλη αγωνία και άγχος. Κάποιοι γίνονται παθητικοί, κάποιοι βρίσκουν κίνητρο όμως. Έχει αυτόν το χαρακτήρα. Έχει τσαμπουκά μέσα του, την πρόκληση να ανταγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο. Έχει μια αθλητικότητα, έχει μία αμυντικογένεια. Στο δεύτερο κομμάτι της σεζόν, σούταρε καλά, κάτι που το έχουμε ανάγκη. Αμυντικά, μπορεί να μαρκάρει από το 1 ως το 4 με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Σε ένα βαθμό και στο 5, όχι στη θέση, αλλά στην πικ εν ρολ άμυνα. Ακόμα και στη θέση, θα παλέψει να βγει από μπροστά, θα είναι ανταγωνιστικός και στο μειονέκτημα του.

Είναι μια επιλογή με λιγότερα ρίσκα, γιατί δεν έχει αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, έχει παίξει όμως στο ΝΒΑ κι έχει μια διαδρομή στην Ευρώπη και σε διαφορετικές χώρες. Με βάση το πλαίσιο και τα δεδομένα μας, ήταν μια επιλογή με ασφάλεια. Σίγουρα με έναν παίκτη ακόμα».

Για τις λύσεις στη θέση 4 και τον Χέιζ:
«Σκέφτομαι ότι θα ήθελα έναν παίκτη που θα κάνει κάτι σε υψηλό επίπεδο και πρέπει να βρω τον τρόπο να το χρησιμοποιήσω. Θα προτιμούσα να έχει σουτ και να είναι αθλητικός. Υπάρχει το όνομα του Χέιζ, αλλά και άλλα ονόματα. Είναι σε μια καλή ηλικία, έχει παίξει Ευρωλίγκα, έχει εμπειρία. Είναι σίγουρος παίκτης, δεν έχει το ταλέντο του Μάριο στο ομαδικό παιχνίδι όμως, έχει διαφορετική συμπεριφορά. Είναι και στην άμυνα πολύ ασφαλής, αλλά δεν έχει την πολυδιάστατη παρουσία του Χεζόνια. Είναι πολύ καλός αμυντικός, είναι καλός σουτέρ, έχει παίξει σε καλή ομάδα της Ευρωλίγκα. Υπάρχουν κι άλλες επιλογές. Αναγκαστικά θα περιμένουμε και το ΝΒΑ, γιατί πολλοί παίκτες το ονειρεύονται».

Πρίφτης για τον εαυτό του…

Για το λόγο που επέλεξε να απαντήσει θετικά τώρα στην πρόταση του Παναθηναϊκού:
«Υπάρχουν αρκετοί λόγοι. Μια απόφαση την οδηγεί κάποιες φορές το μυαλό και κάποιες φορές η ψυχή. Η ψυχή ίσως είναι πιο ειλικρινής από το μυαλό. Είχα μέσα μου πάντα την επιθυμία να βρεθώ στον Παναθηναϊκό. Πιστεύω ότι είναι τιμή μου που είμαι εδώ. Δεν ξέρω πως θα φανώ μέσα σε αυτήν την τόσο μεγάλη παράδοση που έχει. Θεωρώ την απόλυτη επιβεβαίωση μιας προσπάθειας. Όταν σκέφτηκα τα δεδομένα και τα έβαλα κάτω, οδηγήθηκα σε μία απόφαση. Δεν ήταν δύσκολη.

Στο Καζάν ήμουν για 4 χρόνια και αυτό, είναι το πιο βασικό. Ήταν μία στρωμένη δουλειά, που έχεις βάλει τη σφραγίδα σου. Το σημείο αναφοράς που ξεκινάω τώρα, είναι κάτι καινούργιο. Μπαίνω σε μια καινούργια μάχη. Αν το δει κάποιος επαγγελματικά, θα μπορούσε να πει να μείνω εκεί.

Δεν είναι μόνο τα χρήματα. Στην καλύτερη μας χρονιά, πέρσι, είχαμε το χαμηλότερο μπάτζετ. Είναι σημαντικό, αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι θα έχεις καλή χρονιά. Το σκέφτηκα για τον Παναθηναϊκό. Στην απόφαση, έχει 10 κριτήρια μπροστά σου που πρέπει να αξιολογήσεις. Το ήθελα, ήταν ώριμες οι συνθήκες. Ξέρω ότι είναι δύσκολη η κατάσταση, ότι θα έχω δύσκολα βράδια. Είμαι έτοιμος.

Για τη διαχείριση της πίεσης:
«Στο Καζάν είχα την πίεση του προέδρου, μιας ιδιαίτερης προσωπικότητας. Εδώ την πίεση τη βάζει ο κόσμος. Τα τελευταία χρόνια, ήμουν 3 στον Άρη και στο Καζάν 4. Δύσκολες ομάδες και οι δύο. Είμαι άνθρωπος που δεν επιζητώ τις αλλαγές κι έχω σταθερή παρουσία τα τελευταία χρόνια, αλλά και πρωτύτερα. Συνάδει με το χαρακτήρα μου. Ελπίζω αλλά είμαι έτοιμος για όλα. Γνωρίζω την πραγματικότητα».

Για τον κόσμο που επιστρέφει στα γήπεδα και αν βοηθήσει την ομάδα να έχει μεγαλύτερο ρεκόρ στην Ευρωλίγκα τη νέα σεζόν:
«Ο κόσμος του Παναθηναϊκού έχει αναπτύξει πολύ υψηλή γνώση στο μπάσκετ. Θα καταλάβει, αν παλεύουμε, αν παίζουμε σωστά. Έχει κριτήριο. Ξέρω ότι μπορεί να γίνει επικριτικός και ότι μπορεί να φτάσει και εναντίον μας, υπό την έννοια της αυστηρής κριτικής. Το πέρασα πολλές φορές στον Άρη αυτό. Και πέρσι αν είχε κόσμο η ομάδα, θα ήταν πολύ διαφορετική η παρουσία της».

Για την επιστροφή του Ολυμπιακού και αν τον αγχώνει ότι μπορεί να τον αντιμετωπίσει οκτώ φορές μέσα στην επόμενη σεζόν:
«Θα ήταν εναντίον του μπάσκετ, θα ήταν αστείο να πω καλύτερα να μην έπαιζε ο Ολυμπιακός. Η αλληλεπίδραση με τον κόσμο λείπει. Αυτό όλο αναδεικνύεται όταν υπάρχει ανταγωνιστικότητα. Δημιουργεί κι έναν άλλο συντελεστή δυσκολίας. Ποτέ το πρωτάθλημα δεν είναι εξασφαλισμένο. Άλλη αξία έχει με την παρουσία του Ολυμπιακού και άλλη χωρίς. Δε νομίζω ότι πρέπει να σταθούμε περισσότερο. Θα υπάρχει μεγαλύτερος συντελεστής δυσκολίας για μένα, αλλά αυτή είναι η δουλειά μας».

Για το τι θα ήθελε να έχει πετύχει το Μάιο του 2022:
«Δε θα το πω γιατί δε θέλω να υποσχεθώ κάτι. Θα προσπαθήσω να μπω σε αυτήν τη διαδρομή και θέλω να το κάνω να λειτουργήσει αυτό που ετοιμάζομαι να μπω. Έχω πολλά πράγματα στο πίσω μέρος του μυαλό μου, που δε θέλω να βγουν από το στόμα μου. Θέλω να τα δηλώνω κάθε μέρα με τον τρόπο που θα προπονούμαστε. Να μη μιλάμε δια στόματος, αλλά να μιλάμε με τις πράξεις. Προφανώς τα ονειρεύομαι όλα, αλλά είμαι και ρεαλιστής».

Για το αν είναι τρελό να σκέφτεται κάποιος ότι μπορεί να μπει ο Παναθηναϊκός στους 8 της Ευρωλίγκα:
«Δεν είναι τρελό. Όταν μπαίνεις στο γήπεδο να ανταγωνιστείς, έχει πέντε στο παρκέ, επτά στον πάγκο και την προπόνηση σου. Μπορεί οι άλλοι να έχουν πιο μεγάλα συμβόλαια, η διαφορά είναι στη χημεία, στο πόσο αυτοί οι 12 παίζουν μαζί. Εκεί πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσουμε σαν γκρουπ ανθρώπων. Πρέπει να βρούμε αυτά τα συστατικά και το «μαζί» να είμαστε πιο συμπαγείς και πιο σκληροί. Δεν είναι κακό να ονειρευόμαστε, αλλά είναι κακό να μην είμαστε ρεαλιστές. Είναι πολύ δύσκολο να ζητάς από κάποιον, κάτι που δεν έχει».

Για Μαντζούκα, Χουγκάζ και Ντιαλό:
«Είναι σημαντικό να υπάρχει βλέμμα και στο μέλλον. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που θα έπαιρνε πολύ μεγάλη απόφαση, να εμφανιστεί στο γήπεδο με τέσσερα νέα παιδιά, αυτού του βεληνεκούς κα όχι κάποιους έμπειρους Έλληνες και ξένους. Για να είμαστε πάντα ρεαλιστές, η σκέψη μου είναι ότι θέλω να κάνω κάτι για τον Μαντζούκα. Έχει κάποια πολύ καλά στοιχεία. Η σκέψη ήταν ότι δε θα μπορούσε να γίνει και για έναν ακόμα, στο χρόνο συμμετοχής. Αποφασίστηκε να παραμείνει στον Ιωνικό ,ο Χουγκάζ που θα έχει μια συνέχεια και είναι σημαντικό που θα έχει και ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Ο Ντιαλό ήταν μία κίνηση που είχε γίνει πριν έρθω στην ομάδα. Προφανώς θα δοθεί κάπου δανεικός. Είναι καλός αθλητής, ΄έχει αμυντικογένεια, έχει πολύ καλά χέρια στην άμυνα. Έχει ένα σουτ με καλό αποτέλεσμα. Είναι πολύ καλός χωρίς τη μπάλα. Δεν έχει τη σταθερότητα για να αποτελέσει ένα βασικό ξένο της ομάδας».

Για το αν συνάντησε τα πράγματα όπως τα περίμενε στον Παναθηναϊκό:
«Μυρίζει μπάσκετ εδώ μέσα! Το Καζάν έχει άλλα πράγματα, αλλά εδώ θα μπει ο Διαμαντίδης, θα μπει ο Αλβέρτης… Η ατμόσφαιρα, ο κόσμος, είναι μπάσκετ. Είναι κίνητρο! Είναι κάτι διαφορετικό. Στην Ευρώπη δε θεωρώ ότι είναι πολλές ομάδες μπάσκετ. Είναι ο Παναθηναϊκός, η Μακάμπι, η Ζαλγκίρις. Είναι πιο πολύ μπασκετικές από ποδοσφαιρικές».

Για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο:
«Τον σέβομαι πάρα πολύ, τον γνώρισα από τότε που ήμουν εδώ. Υπάρχει απεριόριστος σεβασμός στην οικογένεια. Ανέλαβε την ομάδα σε μία πολύ δύσκολη καμπή και τη διατήρηση σε πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι πλήγμα η απώλεια του, αλλά η απόφαση του είναι σεβαστή. Κατά καιρούς, τα προηγούμενα χρόνια, είχα μία τυπική αλλά σωστή επαφή».

Για τον Μάικ Τζέιμς και αν θα τον ήθελε:
«Υπάρχουν κάποιοι παίκτες που δεν ταιριάζουν με μένα ή μπορεί εγώ να είμαι ελλειμματικός στο να τους διαχειριστώ. Μιλάμε για έναν παίκτη με πολύ ταλέντο που αν υπήρχε η δυνατότητα, προφανώς και θα το σκεφτόμουν. Μπορεί με σωστή διαχείριση να αλλάξει όλα τα δεδομένα».

Για τον Ουέιντ Μπόλντγουϊν κι αν ασχολήθηκε ο Παναθηναϊκός:
«Υπήρχε… Είναι πόιντ γκαρντ; Σαν πόιντ γκαρντ μπήκε μες στο γήπεδο με τη Μπάγερν. Τον σκεφτήκαμε λόγω μεγέθους και ίσως να ταίριαζε. Δεν ταίριαζε ακριβώς σε αυτά που θα ήθελα. Ηταν και λίγο νωρίς και ήταν λίγο ψηλό το συμβόλαιο. Δε μπορώ να πω ότι απορρίφθηκε. Έκανα και συζήτηση μαζί του».

2 Comments

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: