Τρίτη, 7 ΦεβρουαρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Mια πρώτη εικόνα για όσα συντελούνται στο Χορστ

Το γεγονός ότι οι προπονήσεις στην Ολλανδία είναι ανοιχτές για κόσμο και δημοσιογράφους μπορεί να δώσει μια πρώτη εικόνα του τρόπου δουλειάς του Ιβάν Γιοβάνοβιτς και των συνεργατών του.

Ένα πρώτο στοιχείο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς είναι ότι ο Σέρβος τεχνικός θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο σε όσα συντελούνται κατά τη διάρκεια του προπονητικού προγράμματος ακόμη και στην περίπτωση των τερματοφυλάκων που γενικότερα έχουν μια περισσότερη ελευθερία όταν προπονούνται ξεχωριστά από το υπόλοιπο γκρουπ.

Δεν λέμε ότι οι προκάτοχοι του Ιβάν δεν ήταν πάνω από την ομάδα αλλά στην προκειμένη περίπτωση ο προπονητής δείχνει ότι θέλει να έχει μάτια και γνώση παντού.

Επίσης κρατάμε ως πολύ θετική την επιμονή του (που μάλιστα οδηγεί σε φωνές ορισμένες φορές) για περισσότερο κάθετο ποδόσφαιρο με ταυτόχρονη απαγόρευση μεγάλων μπαλιών από την άμυνα προς την επίθεση και της παράλληλης πάσας που κάνουν μια ομάδα τρομακτικά προβλέψιμη.

Τα τελευταία χρόνια οι μακρινές μπαλιές και το παράλληλο ποδόσφαιρο αποτελούν λίγο πολύ σήμα κατατεθέν της ομάδας. Εξαίρεση αποτέλεσαν ορισμένες σύντομες περίοδοι κατά τη θητεία του Γιώργου Δώνη και του Μαρίνου Ουζουνίδη.

Αν πάμε πιο πίσω θα δούμε την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου να προσπαθεί να παίξει κάθετα. Από εκεί και έπειτα όμως μπορούμε να μιλάμε για το απόλυτο χάος.

Το κάθετο κυριαρχικό ποδόσφαιρο και το 4-2-3-1 δεν αρκούν την θεωρητική διδασκαλία στις προπονήσεις.

Απαιτούν τέσσερα βασικά συστατικά:

-Τοπ φυσική κατάσταση

-Παίκτες επιπέδου που να μπορούν να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις αυτές.

-Δυο βαρβάτα αμυντικά χαφ (εξάρι και οχτάρι).

-Δυο στοπερ κλάσης που να μπορούν να δώσουν σωστά την πρώτη πάσα χαμηλά.

Όπως έλεγε και το 2010 ο Χενκ Τεν Κάτε (ο γράφων τον έχει σε τεράστια εκτίμηση κόντρα στο ρεύμα):

“Στο 4-2-3-1 τα δυο στόπερ και τα δυο αμυντικά χαφ είναι η καρδιά της ομάδας. Αν αυτά δεν είναι καλά, τότε όλη η ομάδα θα υστερεί.”

Στον Παναθηναϊκό του Γιάννη Αλαφούζου τη συγκεκριμένη στιγμή οι παίκτες αυτοί είτε δεν υπάρχουν και αναζητούνται είτε είναι ημιτελείς.

Στην άμυνα ο Βέλεθ είναι καλός αμυντικός αλλά έχει την τάση να παίζει με “καμινάδες”. Ο Πούγγουρας από την άλλη δεν φημίζεται για την καλή πρώτη πάσα του. Μόνο ο Σένκεφελντ είναι ικανός να παράξει σωστές πρώτες πάσες από πίσω και έτσι αναζητούμε έναν ακόμη στοπερ αριστεροπόδαρο, γρήγορο και με καλή πρώτη χαμηλή μπαλιά.

Στα χαφ ο Κουρμπέλης έχει καλή δεύτερη πάσα αλλά τα τρεξίματα του θα αποτελέσουν ερωτηματικό μετά από τόσο μεγάλη απουσία. Ο Μαουρίσιο έχει την ποιότητα αλλά όχι τα τρεξίματα. Ο Αλεξανδρόπουλος έχει την ταχύτητα αλλά όχι την σωστή πάσα και το καθαρό μυαλό. Ο Πέρεζ έβγαζε το ψωμί του στην Ισπανία ως καθαρό εξάρι στο 4-3-3 μπροστά από τα δυο στόπερ και στο 4-2-3-1 θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε πως ανταποκρίνεται. Οι Αγιούμπ, Σερπέζης και Σανκαρέ είναι εκτός πλάνων ουσιαστικά και άρα δεν αξίζει να γίνει περαιτέρω συζήτηση.

Εμείς θα το τονίσουμε για ακόμη μια φορά. Ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ΚΑΙ ταχυδυναμικό οχτάρι που θα κάνει combo με τον Μαουρίσιο εκτός και αν παρθεί το “ρίσκο” να πάει στη θέση 8 ο Αλεξανδρόπουλος για να εξελίξει την πάσα του και τις κάθετες κινήσεις του μέσα στη μεγάλη περιοχή ως box to box.

Σε κάθε περίπτωση πάντως η θέση 8 είναι πολύ πιο κομβική από το δεκάρι παλαιού τύπου.

Ανακεφαλαιώνοντας παρατηρούμε πως ο Γιοβάνοβιτς στοχεύει σε τρια στοιχεία που δεν είχε ο Παναθηναϊκός στον απαιτούμενο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια και αυτά είναι η φυσική κατάσταση, η προσπάθεια για ποδόσφαιρο κυριαρχίας και φυσικά η πειθαρχεία εντός των αποδυτηρίων με καλλιέργεια οικογενειακού κλίματος.

Το αν θα τα καταφέρει ή όχι ο Σέρβος θα κριθεί από την ποιότητα των παικτών που θα έρθουν και το πόσο καλή θα είναι τελικά η φυσική κατάσταση του ρόστερ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο τρόπος σκέψης του Ιβάν φαίνεται πως είναι ο ενδεδειγμένος για τα στάνταρ ενός κανονικού Παναθηναϊκού.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: