Τετάρτη, 30 ΝοεμβρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Οι δηλώσεις του Κώστα Μπακογιάννη από την εκδήλωση στον Βοτανικό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μέσα από τον χώρο του Βοτανικού δήλωσε τα εξής:

«Λίγοι έχουν επισκεφτεί τον Ελαιώνα. Επιλέξαμε να κάνουμε εδώ την σ.Τ. για δύο λόγους: Ένα, για να διαπιστώσετε ότι ουσιαστικά μιλάμε για το ευρύτερο κέντρο της πόλης, μόλις 3 χλμ από την Ομόνοια και λίγες εκατοντάδες μέτρα από τον σταθμό του Μετρό. Αφετέρου, θέλαμε να δείτε με τα μάτια σας και να βιώσετε την σκληρή πραγματικότητα του Ελαιώνα. Μας ήρθε ο λογαριασμός για δεκαετίες εγκατάλειψης. Άναρχη δόμηση, νέες και αναξιοποιήτες εκτάσεις, λιγοστοί κάτοικοι – ήρες, τσιμέντα, σκουπίδια, μπάζα, ανομία, παραβατικότητα, σκουπίδι.

Ο Ελαιώνας είναι ένας κινούμενος γίγαντας που ξυπνάει με όχημα την νέα, υπερσύγχρονη αρένα του Παναθηναϊκού. Θα έχουμε σύγχρονες δομές και χώρους πρασινού. Ο Βοτανικός θα εξελιχθεί σε μία αναβαθμισμένη περιοχή, στην οποία θα επενδυθούν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ».

«Έχουμε μία μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και περηφάνεια. Το μέλλον άρχισε. Η αρένα του Παναθηναϊκού δημοπρατήθηκε οριστικά. Έχουμε και την σχετική απόφαση από την Οικονομική Επιτροπή. Είναι η αρχή της διαδικασίας, δουλέψαμε πολύ σκληρά γι’αυτή. Πριν δύο ώρες γράφτηκε ιστορία με την απόφαση έγκρισης. Παράλληλα προχωράνε οι διαδικασίες για να προχωρήσουν οι πρόδρομες διαδικασίες μέχρι τα Χριστούγεννα. Κάντε λίγη υπομονή και σύντομα θα έχουμε εδώ τις μπουλντόζες».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλά, υποσχέσεις, ματαιώσεις. Αυτά να τα ξεχάσουμε, γιατί τώρα περνάμε στο στάδιο της υλοποίησης. Μιλάμε για την μεγαλύτερη παρέμβαση στην μεταπολεμική Αθήνα και το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία του Δήμου».  

«Η Λεωφόρος θα αποκτήσει ανάσα πρασίνου και στον Βοτανικό έχουμε μία νέα πόλη. Επεκτείνεται η πόλη της Αθήνας. Το σχέδιό μας για τον Ελαιώνα προβλέπει λίγο λιγότερο από 50% πρασίνου. Ό,τι έχει πάει λάθος στην Αθήνα τα τελευταία 200 χρόνια θέλουμε να το κάνουμε σωστά εδώ».  

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κ.κ Γεωργιάδη, Γεραπετρίτη, Καραγιάννη, Γεραπετρίτη. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην ΠΑΕ Παναθηναικός και στον Γιάννη Αλαφούζο, καθώς και στον Ερασιτέχνη Παναθηναικό και στον κύριο Μαλακατέ».

«Ευχαριστώ από καρδιάς στον κόσμο της ομάδας. Έδειξαν πίστη και στήριξαν έμπρακτα το όραμά μας για να αποκτήσει η ομάδα της πόλης μία σύγχρονη αρένα, ένα γήπεδο πρωταθλητών. Πιστεύω ότι θα ζήσουμε μεγάλες στιγμές εκεί».

«Μιλάμε για ένα πολύπλοκο εγχείρημα. Χρειάστηκαν δύο και πλέον χρόνια σκληρής δουλειάς. Ξεπεράσαμε πολλά εμπόδια, γραφειοκρατικά και μη. Δεν θα φτάναμε ως εδώ χωρίς ομαδική δουλειά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην παράταξή μας και ιδιαίτερα στην αρμόδια, σπουδαία ομάδα του Δήμου».

«Εδώ που είμαστε, το 2026, θα ορθώνεται ένα σύγχρονο και λειτουργικό επίπεδο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις, με χωρητικότητα τουλάχιστον 38.500 θέσεων μέχρι και 40.00 θέσεων. Η αρένα θα περιλαμβάνει 1300 θέσεις  σε σουίτες και 7 εμπορικά καταστήματα. Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει την δυναμική της πόλης. Στόχος μας είναι να τονωθούν οι δεσμοί του κοινού με την ομάδα αλλά και να επιστρέψουν οι οιξκογένειες στο γήπεδο».

«Είναι ένα γήπεδο με θέα την Ακρόπολη. Ο προϋπολογισμός κατασκευής ανέρχεται στο ποσό των 123 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ. Η χρηματοδότηση είναι απολύτως εξασφαλισμένη. Επί της διαδικασίας, ο Δήμος Αθηναίων δημοπρατεί με ανοικτό διεθνή διαγωνισμό και την μελέτη και την κατασκευή ταυτόχρονα, για να κερδίσουμε χρόνο».

«Σήμερα κάναμε ένα πολύ μεγάλο βήμα, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε. Οφείλουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα και θα τα τηρήσουμε. Σήμερα θα πάρουμε μία ανάσα και από αύριο πάλι δουλειά».  

Οι ερωτήσεις που δέχτηκε μετά την ομιλία του ο κύριος Μπακογιάννης

Για το χρονοδιάγραμμα και τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη:

“Για το χρονοδιάγραμμα: Στόχος μας είναι να τα τηρήσουμε. Βλέπετε και εσείς ότι τα τηρούμε. Είμαστε εκεί που θέλουμε να είμαστε με βάση τις δεσμεύσεις μας. Πρακτικά είναι δύο μεγάλα έργα. Το ένα οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη και οι υποδομές για το σύνολο της περιοχής. Η μελέτη έχει σχεδόν ολοκληρωθεί για το πρώτο, μιλάμε για εγκαταστάσεις πάνω από 7.000 τ.μ. Είναι πολύ σημαντικές για εμάς γιατί θα είναι μία κυψέλη για εμάς. Είναι θέμα χρόνου να προχωρήσουμε. Για τις  υποδομές θα ανακοινώσουμε σε λίγους μήνες και εκεί την δημοπράτησή μας.”

Για το αν το γήπεδο θα είναι έτοιμο το 2026:

«Είμαι πάντα προσεκτικός με τα λόγια μου. Είναι απολύτως εφικτό να μπούμε στο νέο γήπεδο στο 2026. Αυτός είναι ο στόχος μας. Από εκεί και πέρα έχουμε μπροστά μας μία πορεία με γραφειοκρατικά ζητήματα. Έχουμε κάθε λόγο αισιοδοξίας», για τον στόχο του 2026.

Για την ονοματοδοσία του γηπέδου:

«Ο Παναθηναϊκός έχει μία λαμπρή ιστορία με πολλές δόξες. Οι εμπορικές χρήσεις περιλαμβάνονται στην συμφωνία. Οποιαδήποτε άλλη ονομασία θα είναι προϊόν συζήτησης με την ΠΑΕ και τον Ερασιτέχνη, καθώς και με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες».  

Για το ζήτημα των απαλλοτριώσεων που δεν έχουν γίνει ακόμη και την έγκριση της συμβατότητας από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

«Δεν με φοβίζει τίποτα για το έργο. Πλέον, δεν με φοβίζει τίποτα. Όταν ξεκινήσαμε είχαμε ένα βουνό από δυσκολίες και εμπόδια. Τα ξεπεράσαμε ένα – ένα. Με βοήθειες, με συνεργασίες. Τα καταφέραμε. Το νερό έχει μπει στο αυλάκι. Μπορούμε όλοι μας να αισθανόμαστε σιγουριά, χωρίς να επαναπαυτούμε. Οφείλουμε να είμαστε από πάνω και προσεκτικοί. Πραγματικά πιστεύω ότι το 2026 θα χαιρόμαστε εδώ το καλύτερο γήπεδο της Ελλάδας. Για την χρηματοδότηση, τα έγγραφα έχουν δημοσιοποιηθεί. Είμαστε ΟΚ με την DGcomp και δεν προβλέπουμε ότι θα έχουμε δυσκολίες. Για το άλλο θέμα, έχουμε ακόμα δύο εκκρεμότητες στο ευρύτερο οικοδομικό τετράγωνο. Στον χώρο του γηπέδου είναι όλα οκ, γι’αυτό και δημοπρατούμε».

Για τις αλλαγές στο αρχικό πλάνο και την τάφρο:

«Οι τροποποιήσεις είναι πολύ μικρές σε σχέση με το μέγεθος του έργου. Πάρα πολύ μικρές. Οι εμπορικές χρήσεις: Τηρούμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας, μας ενδιαφέρει η βιωσιμότητα του γηπέδου. Δεν θέλουμε έναν λευκό ελέφαντα, θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι το γήπεδο θα λειτουργεί κα θα συντηρείται. Για τις θέσεις πάρκινγκ, υπάρχουν υπόγειες, επίγειες και ο σταθμός του μετρού. Τάφρος δεν προβλέπεται στην μελέτη. Αυτή είναι μία απόφαση που θα ληφθεί στο μέλλον. Έχουμε προκυρήξει μελέτη για να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να γίνει το γήπεδο πράξη».

Για το μουσείο ρώτησε ο Τάκης Οικονομόπουλος:

«Προβλέπεται ένας ιστορικός χώρος εδώ και ένα κανονικό μουσείο στην Λεωφόρο».

Για τα σύνοδα έργα:

«Στο δικό μας μοντέλο κατασκευής δεν υπάρχουν συνοδά έργα από την περιφέρεια. Υπάρχει το γήπεδο και τα έργα υποδομών, τα οποία υλοποιούνται και δημοπρατούνται από τον Δήμο Αθηναίων. Δεν θα παίξουμε κανένα παιχνίδι στο οποίο θα ρίχνουμε αλλού το μπαλάκι. Είναι ευθύνη του Δήμου να παραδώσουμε το γήπεδο και τις υποδομές στην ώρα τους. Είναι ένα στοίχημα που θα το κερδίσουμε».

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: