Τετάρτη, 30 ΝοεμβρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Πεζογέφυρα και υπογειοποίηση στον Βοτανικό

Γνωστά έγιναν δυο ακόμη συνοδευτικά έργα που βρίσκονται στον σχεδιασμό της Διπλής Ανάπλασης και της κατασκευής του ποδοσφαιρικού γηπέδου στον Βοτανικό.

Πιο συγκεκριμένα ο ρεπόρτερ Κώστας Γουλής αναφέρει σε κείμενο του στο sport24.gr τους λόγους για τους οποίους αναθεωρήθηκε το συνολικό πόσο του κόστους κατασκευής του γηπέδου από τα 115 στα 125 εκατομμύρια.

Αναλυτικότερα στο κείμενο τονίζονται τα εξής:

Στο περιθώριο των εξελίξεων γύρω από τη δημοπράτηση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού, που πλέον έχει μπει στην τελική της ευθείας, υπήρξε κι άλλη μία σημαντική εξέλιξη που αφορά συνολικά το έργο.

Στην 25η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας (10/10), τα δύο πρώτα θέματα της ημερησίας διάταξης που είχαν ως εισηγητή τον ίδιο τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, αφορούσε την έγκριση της 3ης Τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Αθηναίων οικονομικού έτους 2022.

Στον πίνακα έργων ανά τεχνική διεύθυνση που παρουσιάστηκε στα μέλη του δημοτικού συμβουλίου όσον αφορά την εν λόγω 3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, αναφέρεται ως συνολικό κόστος της κατασκευής του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, το ποσό των 125 εκατ. ευρώ, με πηγή χρηματοδότησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας.

Στον ίδιο πίνακα υπήρχαν μάλιστα και οι προβλεπόμενες “απορροφήσεις” των 125 εκατ. ευρώ, όπου για το 2023 υπήρχε το ποσό των 15 εκατ. ευρώ, για το 2024 το ποσό των 50 εκατ. ευρώ και για το 2025 το ποσό των 59.999.000 ευρώ. Ενδιάμεσα, υπήρχε και η “απορρόφηση” 1.000 ευρώ για το 2022 από ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.

Η πρώτη “ανάγνωση” της όλης διαδικασίας, ήταν πως αυξήθηκε εκ νέου το κόστος του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου στην περιοχή του Βοτανικού, κατά 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο “μπατζετάρισμα” των 115 εκατ. ευρώ. Και πως όλο αυτό έγινε ως “πρόβλεψη για ενδεχόμενα οικονομικά απρόοπτα” Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν ισχύει…

Τα συγκεκριμένα -επιπλέον- 10 εκατ. ευρώ, όπως αποκαλύπτει σήμερα το SPORT24 δεν αφορούν επί της ουσίας τον “σκελετό” ή το κυρίως κτίριο του ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το κόστος του οποίου παραμένει στα 115 εκατ. ευρώ και έχει ήδη εγκριθεί και κυβερνητικά.

Τα επιπλέον χρήματα, αφορούν δύο (πολύ σημαντικά) έργα που “ακουμπούν” το ποδοσφαιρικό γήπεδο κι εντάχθηκαν στο συνολικό πλαίσιό του, έχοντας πάρα ήδη το “πράσινο φως” από το Υ.Π.ΕΝ. για την σταδιακή εκταμίευσή τους κατά την εκτέλεση του πρότζεκτ.

  • Το ένα έργο αφορά μία πεζογέφυρα που θα κατασκευαστεί, προκειμένου να “συνδεθεί” το ποδοσφαιρικό γήπεδο με την εξέδρα των φιλοξενουμένων φιλάθλων και αφορά το 3% επί του συνόλου του κόστους, ήτοι 3.750.000 ευρώ.

  • Το δεύτερο έργο, έχει να κάνει με μία μικρή υπογειοποίηση που θα γίνει ως συνοδευτικό έργο, δίπλα στο Μετρό (Στάση Ελαιώνας) προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση προς το ποδοσφαιρικό γήπεδο και θα αφορά το 5% επί του συνόλου του κόστους, δηλαδή 6.250.000 ευρώ.

Η παραπάνω 3η τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, εγκρίθηκε κι από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας και εντάχθηκε στο συνολικό πλαίσιο κόστους της “Διπλής Ανάπλασης”.

Ως 21/10 τα τεύχη δημοπράτησης

Από εκεί και πέρα, σε ότι αφορά τη δημοπράτηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως εντός της σημερινής ημέρας (12/10) οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων, θα παραλάβουν από το τεχνικό συμβούλιο του Υπουργείου Υποδομών, την έγκριση για τη δημοπράτηση του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου με την μέθοδο του άρθρου 50 του νόμου 4412.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, είναι σε προχωρημένο επίπεδο εδώ και δύο εβδομάδες, απ’ την ώρα δηλαδή που εγκρίθηκαν και τυπικά από το Υπουργείο Ενέργειας, οι περιβαλλοντικοί όροι του νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Με το που παραλάβει την τελική έγκριση η δημοτική αρχή της Αθήνας, έως την Παρασκευή (14/10) θα ανέβει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της οικονομικής επιτροπής του Δήμου η “έγκριση δημοπράτησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου του Παναθηναϊκού”.

Με αυτό το βήμα επί της ουσίας ξεκινάει η διαδικασία δημοπράτησης, όμως το τυπικό σκέλος θα ολοκληρωθεί έως τις 21 Οκτωβρίου, όταν “ανέβουν” όλα τα τεύχη της δημοπράτησης στο αντίστοιχο portal από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.

Kώστας Γουλής

πηγή: sport24.gr

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: