.jpg?w=810)
Στο προηγούμενο άρθρο μας για το θέμα του γηπέδου ασχοληθήκαμε με την Λεωφόρο και τις δυνατότητες που υπάρχουν για κατασκευή γηπέδου παρουσιάζοντας τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 20 χρόνια (πατήστε εδώ).
Σειρά στην αναζήτηση μας παίρνει η επόμενη επιλογή που είναι εκείνη του ΟΑΚΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως μετά τη Λεωφόρο, το Ολυμπιακό Στάδιο έχει αποτελέσει έναν χώρο στον οποίο ο Παναθηναϊκός έχει ζήσει πολύ μεγάλες στιγμές κυρίως στην Ευρώπη.
Τα sold out στο ΟΑΚΑ από την δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα είναι κάτι πολύ γνώριμο για τον Σύλλογο και τον κόσμο του. Ο Παναθηναϊκός έχει τιγκάρει το αχανές ΟΑΚΑ ουκ ολίγες φορές, δίνοντας στον ιστορικό του μέλλοντος εκπληκτικές εικόνες. Ταυτόχρονα στα περίπου τρία χρόνια της πολυμετοχικότητας (2008-2011) το κλαμπ είχε σταθερά κάθε σεζόν τριάντα χιλιάδες εισιτήρια διαρκείας, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Αναμφισβήτητα το ΟΑΚΑ ήταν πάντοτε μια κρύα έδρα εξαιτίας του στίβου που χωρίζει το ποδοσφαιρικό τερέν από τις κερκίδες. Άλλωστε μιλάμε για στάδιο και όχι αμιγώς ποδοσφαιρικό γήπεδο. Στα μεγάλα ματς της Ευρώπης και στα ντέρμπι που είχαν άμεσο βαθμολογικό ενδιαφέρον ο κόσμος γέμιζε το στάδιο και μέχρι ενός σημείου το μετέτρεπε σε μια δυναμική έδρα.
Αντιθέτως στα ματς με χαμηλότερης δυναμικότητας αντιπάλους αυτό άλλαζε. Ακόμη και 20 χιλιάδες φίλοι της ομάδας να ήταν στο γήπεδο οι φιλοξενούμενοι δεν ένιωθαν στο πετσί του την πίεση της κερκίδας σε σχέση με τη Λεωφόρο.
Το γεγονός αυτό αποτελεί και το αγκάθι που δεν αφήνει τον Παναθηναϊκό να μετακομίσει μόνιμα στο ΟΑΚΑ και να λύσει το γηπέδικο του πρόβλημα. Σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις είναι πλήρως λειτουργικές προσφέροντας σχετικά άνετη πρόσβαση στον φίλαθλο είτε επιλέξει το αυτοκίνητο του είτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ταυτόχρονα η περιοχή της Καλογρέζας και οι όμοροι δήμοι (Μαρούσι και βόρεια προάστια) έχουν πολύ έντονο το Παναθηναϊκό στοιχείο και αναμφίβολα πολύ πιο έντονο σε σχέση με την περιοχή του Βοτανικού που βρίσκεται δέκα λεπτά από το δήμο Ρέντη με ότι συνεπάγεται αυτό.
Το 2010 όταν φάνηκαν τα αδιέξοδα του Βοτανικού με ευθύνη του Τζίγγερ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την περιβόητη ΓΗΠΕΛ, ο αείμνηστος Ανδρέας Βγενόπουλος μίλησε για πρώτη φόρα για την Παναθηναϊκή Πολιτεία στο ΟΑΚΑ.
Πρότεινε δηλαδή την εξαγορά του συνόλου των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων από το κράτος με σκοπό τη μεταφορά και στέγαση όλων των τμημάτων του συλλόγου εκεί από τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις υπάρχουν ήδη και οι περισσότερες από αυτές σαπίζουν. Άλλωστε πολλά από τα τμήματα του συλλόγου είχαν άμεση επαφή με το ΟΑΚΑ (πχ το τμήμα πόλο που αγωνιζόταν στην ανοιχτή ολυμπιακή πίσινα)
Για το θέμα στέγασης της ΠΑΕ είχε προτείνει μάλιστα τη δημιουργία αμιγώς ποδοσφαιρικού εντός του ολυμπιακού complex έτσι ώστε και ο Παναθηναϊκός να έχει κανονικό γήπεδο και ταυτόχρονα η Αθήνα να συνεχίσει να έχει ένα στάδιο Ολυμπιακών προδιαγραφών με στίβο. Πιθανότατα να είχε στο μυαλό του την περίπτωση των γηπέδων της Πόρτο (Ντας Άντας και Ντραγκάο) τα οποία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Mάλιστα όταν έγινε αυτή η πρόταση ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, που δεν είχε ακόμη θεσμικό ρόλο στον Παναθηναϊκό, εναντιώθηκε δημόσια σε αυτή τη λύση.
Σχεδόν δέκα χρόνια όμως μετά την πρόταση Βγενόπουλου, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος παραδέχτηκε ότι ο εκλιπών είχε δίκιο τελίκά και πρότεινε μια αντίστοιχη λύση και μάλιστα πολυτελή με το project του Athens Alive.
Ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ήρθε σε συμφωνία με κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού (Redstone, Bluerock και AECOM) για την κατάρτιση σχεδίου δημιουργίας θεματικού πάρκου εντός των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων με τη ριζική ανακαίνιση των γηπέδων σε συνδυασμό με την κατασκευή νέου εμπορικού κέντρου. Για να γίνουν όλα αυτά όμως απαιτούνταν η αλλαγή του συντελεστή δόμησης από την πολιτεία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν προχώρησε σε αυτή την αλλαγή και έτσι το θέμα πάγωσε.
Η απόλυτη αλήθεια όμως έχει να κάνει με το γεγονός πως το θέμα του συντελεστή δόμησης ήταν μόνο ένα προπέτασμα καπνού. Η οικογένεια Λάτση ακριβώς δίπλα στο ΟΑΚΑ έχει δυο μεγάλα εμπορικά κέντρα. Πως ήταν δυνατόν να επιτρέψει να δημιουργηθούν νέοι εμπορικοί χώροι εντός του ολυμπιακού complex και έτσι να χάσει την πρωτοκαθεδρία της στην περιοχή;
Όπως γίνεται αντιληπτό ο πόλεμος οικονομικών συμφερόντων μπλόκαρε την όλη υπόθεση.
Γι αυτό και γράφουμε συνεχώς από αυτήν εδώ την γωνιά, πως αν οι διοικητικοί παράγοντες του Παναθηναϊκού θέλουν οριστική λύση στο θέμα του γηπέδου θα πρέπει να βγάλουν από το μυαλό τους την ιδέα του να συνοδεύεται αυτό από φαραωνικού τύπου εμπορικά κέντρα.
Για να επανέλθουμε στο σήμερα πιστεύουμε πως το μόνο πράγμα που ξενερώνει τον κόσμο του συλλόγου με την ιδέα της μόνιμης μετακόμισης στο ΟΑΚΑ είναι αυτό του στίβου.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είχε προτείνει την κατασκευή γηπέδου εντός του ολυμπιακού συγκροτήματος. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να γίνει ή οχί. Αν είχαμε τη δυνατότητα της επιλογής θα στηρίζαμε αυτή την πρόταση.
Παίρνουμε όμως το ενδεχόμενο να μην μπορεί να συμβεί αυτό.
Το μόνο που μπορούμε να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα είναι πως η τεχνολογία και η σύγχρονη αρχιτεκτονική κάνουν θαύματα.
Μπορεί λοιπόν το ΟΑΚΑ να γίνει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο;
Ναι ξεκάθαρα μπορεί.
Μπορεί με τον ίδιο τρόπο που η Μάντσεστερ Σίτι έκανε το στάδιο του City of Manchester σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο.
Οι παρακάτω εικόνες αποτελούν ατράνταχτα αποδεικτικά στοιχεία:


Εμείς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και αφού πρώτα εξαντλούνταν όλα μα όλα τα περιθώρια για νέο γήπεδο στη Λεωφόρο θα στηρίζαμε το όραμα της Παναθηναϊκής Πολιτείας στο ΟΑΚΑ του Ανδρέα Βγενόπουλου με την προϋπόθεση της στέγασης του ποδοσφαιρικού τμήματος σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό γήπεδο είτε με τη μετατροπή του νυν Σταδίου στα πρότυπα του Etihad ή την κατασκευή νέου γηπέδου δίπλα σε αυτό.
Στο ερώτημα “δηλάδη η Αθήνα θα πάψει να έχει στάδιο για διεθνείς αθλητικές οργανώσεις;” η απάντηση είναι απλή:
“Αν θέλετε τόσο πολύ ένα στάδιο για αγώνες στίβου φτιάξτε το στον Βοτανικό αφού έχετε την περιοχή τόσο μεγάλο καημό.
Δικό σας το πρόβλημα, δική σας και η λύση.”
Η κυβέρνηση έχει ήδη ξεκινήσει να ιδιωτικοποιεί κομμάτια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων με το κλειστό γήπεδο να είναι πολύ κοντά να περάσει στα χέρια της ΚΑΕ.
Η διαίσθηση μας είναι πως η υπόθεση του Βοτανικού με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ναυαγήσει και έτσι τα βλέμματα θα στραφούν ξανά στο ΟΑΚΑ γιατί η κυβέρνηση δεν το θέλει άδειο κουφάρι στα χέρια της.
Αν είναι να πάμε στο κουφάρι (και αφού πρώτα εξαντλήσουμε τα δεδομένα της Λεωφόρου) θα πάμε με τους ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΟΡΟΥΣ και με τα ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΘΕΛΩ φτιάχνοντας την Πράσινη Πολιτεία όπως ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ.
Σε ένα ΟΑΚΑ στα πρότυπα του Etihad δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να δούμε τον Παναθηναϊκό για το υπόλοιπο της ζωής μας.
Στο μόνο που ο σύλλογος θα πρέπει να είναι κάθετος είναι το ζήτημα του στίβου.
Ο Παναθηναϊκός δεν θα γίνει το λάστιχο για να έχει το κράτος λυμένα τα χέρια του στην υγειά των κορόιδων.