Τρίτη, 7 ΦεβρουαρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Ραντεβού στα λεφτόδεντρα του Βοτανικού…

Μόλις κουνήσαμε λίγο το δέντρο της υπό αμφισβήτηση χρηματοδότησης του Βοτανικού, βγήκαν νέα θριαμβευτικά άρθρα εκτόξευσης από το SDNA. Στη μεσημεριανή διαδικτυακή εκπομπή after με κεντρικές φιγούρες τους Βασίλη Παπαθεοδώρου και Βασίλη Βέργη εμφανίστηκε ο πιο στενός συνεργάτης του Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων, ο Γενικός Γραμματέας Αλέξανδρος Τσιατσιάμης για να κάνει νέες δηλώσεις σχετικά με το θέμα του γηπέδου.

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:

Ο τίτλος του δημοσιεύματος και της… αποκάλυψης:

Ισχύει όντως πως εγκρίθηκαν τα χρήματα που απαιτούνται για το γήπεδο όπως αναφέρει ο τίτλος;

Η αλήθεια είναι πως δεν εγκρίθηκαν.

Σήμερα και εντελώς την τελευταία στιγμή, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου τέθηκε εκτάκτως προς έγκριση (εκτός ημερήσιας διάταξης) η υποβολή αιτήματος από πλευράς Δήμου Αθηναίων προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για εκταμίευση 89 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) προκειμένου να καλυφθεί το κόστος του συγκεκριμένου έργου.

Από τα ελληνικά που γνωρίζουμε (και τα γνωρίζουμε πολύ καλά) αντιλαμβανόμαστε το εξής:

-Από την οικονομική επιτροπή του Δήμου αναμένεται να εγκριθεί η ΑΙΤΗΣΗ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την εκταμίευση των απαιτούμενων χρημάτων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αίτηση δεν σημαίνει και έγκριση (όπως γράφει ο τίτλος) γιατί όπως έχουμε γράψει ουκ ολίγες φορές η εκταμίευση χρημάτων από τη συγκεκριμένη πηγή είναι πολυδαίδαλη και τρομερά χρονοβόρα.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας το ίδιο σχεδόν δήλωσε:

Το λογικό άλμα που κάνει ο Γενικός Γραμματέας είναι πως όλη η ιστορία της χρηματοδότησης τελείωσε με αυτή την πράξη της οικονομικής επιτροπής του Δήμου.

Η αλήθεια είναι πως δεν τελείωσε γιατί τα λεφτά δεν τα έχει ο Δήμος αλλά το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το οποίο θα ζητηθούν. Μάλιστα ο κύριος Τσιατσιάμης σε άλλο μέρος της συνέντευξης αναφέρει ότι τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα.

Κύριε Γενικέ εμείς οι Παναθηναϊκοί στην ιστορία του Βοτανικού έχουμε δει μέχρι και εγκαίνια της κατασκευής με μια μπουλντόζα να έχει καρφωμένη πάνω της τη σημαία του Συλλόγου και να κάνει χωματουργικές εργασίες. Από δηλώσεις βεβαιότητας σε συνδυασμό με άρτο και θεάματα που μας προσέφερε στο παρελθόν ξανά η οικογένεια Μητσοτάκη έχουμε χορτάσει και δεν τσιμπάμε εύκολα.

Και ξαφνικά στο παιχνίδι το Υπουργείο Περιβάλλοντος

Σε αυτό το σημείο όμως υπάρχει μια πολύ πολύ σημαντική λεπτομέρεια την οποία αποκαλύπτει το site της Εφημερίδας των Συντακτών, efsyn.gr :

“Στο μνημόνιο συναντίληψης που είχε υπογραφεί στις 20 Νοεμβρίου 2020, το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδωνι Γεωργιάδη. Δεν συμμετείχε στις υπογραφές το υπουργείο Περιβάλλοντος –του οποίου υπουργός ήταν τότε ο Κωστής Χατζηδάκης–, κάτι που συζητήθηκε ευρέως, με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να απουσιάζει από ένα έργο που αποτελεί πολεοδομική παρέμβαση μεγάλης κλίμακας για την πρωτεύουσα και εμφανίζεται ως η «πολεοδομική εξυγίανση» της περιοχής του Ελαιώνα. Αν και ο Δήμος Αθηναίων ανέφερε προ μηνών ότι οι απαιτούμενοι πόροι για το γήπεδο θα «εξευρεθούν από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης», εν τέλει απευθύνεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος (με σημερινό υπουργό τον Κώστα Σκρέκα).”

Mε λίγα λόγια, άλλο Υπουργείο υπέγραψε το MoU και από άλλο Υπουργείο, το οποίο δεν έχει υπογράψει τίποτα, θα ζητηθούν τα χρήματα. Το κρατάμε για τη συνέχεια της υπόθεσης γιατί ξαφνικά εμφανίζεται στη Διπλή Ανάπλαση ένας νέος παίκτης που μάλιστα έχει και το κλειδί του θησαυροφυλακίου.

Εμείς για ακόμη μια φορά θα υπογραμμίσουμε πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ένα ταμείο πολυδαίδαλο και με μεγάλες καθυστερήσεις στις εγκρίσεις χρηματοδοτήσεων.

Ο προσφυγικός καταυλισμός και η επέκταση του

Επίσης υπάρχει και μια ακόμη παράμετρος που αφορά τον περιβόητο προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον χώρο που έχει προβλεφθεί για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Με την απόφαση του Δήμου που βγήκε τα Χριστούγεννα ο προσφυγικός καταυλισμός που ήδη βρίσκεται εντός του οικοπέδου της Διπλής Ανάπλασης επεκτείνεται. Μάλιστα στον χώρο αυτό προβλέπεται να σηκωθούν τσιμεντένια κτίρια για την στέγαση τους.

Με κόκκινο ο καταυλισμός προσφύγων πριν την επέκταση που έχει συμφωνηθεί. Με πράσινο είναι ο χώρος του γηπέδου και με μαύρο το εμπορικό του Βωβού.


H νέα δομή (κόστους 2 εκ. ευρώ)  θα τοποθετηθεί ΚΑΙ ΑΥΤΗ, εντός του ΟΤ 45-46-50 της ΔΑ.  Με την 2η Διάσκεψη (18/1/21) αποφασίστηκε και εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ η στέγαση της νέας δομής. Η νέα δομή θα είναι από σκυρόδεμα (και όχι κοντέινερ) και θα αποτελείται από 2 κτίρια 29μ Χ 15μ ώστε να φιλοξενήσουν 500 άτομα αλλά και να δημιουργηθούν Ηλεκτρομηχανολογικές Εγκαταστάσεις και Χώρος Διοίκησης.


Επίσης ο χώρος αυτός απαγορεύεται να πειραχτεί για δυο χρόνια από τη στιγμή που θα κατασκευαστεί.

Μια πολύ καλή ερώτηση προς τον κύριο Τσιατσιάμη θα ήταν η εξής:

“Πως γίνεται να είναι όλα εξασφαλισμένα και ταυτόχρονα ο δήμος να υπογράφει την επέκταση του προσφυγικού camp μέσα στη Δίπλη Ανάπλαση;

Πως μπορούν να γίνουν την ίδια στιγμή και γήπεδο και καταυλισμός με τσιμεντένια κτίρια στον ίδιο χώρο;”

Συμπέρασμα

Παρά τις βεβαιότητες του Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα σήμερα στο SDNA διακρίνουμε έναν πανικό γιατί το τελευταίο διάστημα ο κόσμος του Παναθηναϊκού είχε αρχίσει να αφυπνίζεται σχετικά με το κομμάτι της χρηματοδότησης του γηπέδου και να αμφιβάλλει.

Σήμερα είχαμε μια ακόμη επικοινωνιακή φιέστα αλλά τα ερωτήματα παραμένουν και είναι αμείλικτα.

Μέσα σε τέσσερις μήνες παρατηρούμε συνεχείς ανακολουθίες:

1. Στην αρχή είπαν ότι τα λεφτά θα βρεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

2. Αφού απορρίφθηκε η αίτηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, είπαν ότι θα τα βρει το Υπουργείο Ανάπτυξης.

3. Σήμερα συνεδρίασε η οικονομική επιτροπή του Δήμου να τα ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.


Υ.γ.: Πηγή των εγγράφων σχετικά με τον προσφυγικό καταυλισμό του Βοτανικού είναι το πάντα έγκυρο blog http://sanogiaprobata.blogspot.com/ του καλού φίλου prasinotomaros.

12 Comments

    • Ο Λάμπρος κέρδισε δημοσιογραφική υπόσταση μέχρι το τέλος του 2022 για να πουλάει φούμαρα σε ανεγκέφαλους και άσχετους. Λογικά τα πανηγύρια του γιατί διαφορετικά θα έπεφταν γιαούρτια.

      • χθες ο λαμπρος της καρδιας μας τα εβαλε με τους κυριους παναγιωτοπουλο-ιθακησιο που ειναι στη νομικη επιτροπη του οτι ειναι κατα τηςδιπλης αναπλασης και οτι θα σαμποταρουν τις διαδικασιες

  • Κάθε μέρα προκύπτουν και νέα ερωτήματα. Άλλο υπουργείο υπέγραψε το μνημόνιο (Ανάπτυξης) και από άλλο ζητάνε τώρα λεφτά. Άρα γιατί ενεπλακη τελικά ο Αδωνης και γιατί δεν είχε συνυπογραψει το μνημόνιο και το υπουργείο περιβάλλοντος? Έχουν αλλάξει τα χρονοδιιαγραμματα όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στο μνημόνιο και όπως τα έχει ανακοινώσει επίσημα ο Αδωνης, που τελικά κάνεις δεν ξέρει πλέον τι ρόλο έχει στο έργο? Θα κατατεθεί αύριο έστω και μια διμερής σύμβαση όπως προβλεπει το μνημόνιο για το σύνολο τους? Έστω και μια. Σε τι φάση βρίσκονται οι συζητήσεις με την ΑΕΠ? Έχουν ξεκινήσει? Η ΑΕΠ έχει δώσει σημασία ζωής ή ακόμα αγνοείται? Και τέλος… ρήτρες θα μπουν?

  • ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΤΑ ΠΡΙΝ 2 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΒΓΑΙΝΕΙ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΓΗ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΕΩΡΗ Η ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΜΕΡΕΣ ΝΑ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΤΟ ΤΔΕ ΕΙΝΑΙ ΤΥΠΙΚΟ

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: