Κυριακή, 27 ΝοεμβρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Περί Νικόλα Πατέρα…

Μετά τη συνέντευξη που έδωσε την περασμένη Τρίτη ο Νικόλας Πατέρας στο SDNA, επιλέξαμε να μείνουμε για λίγο σιωπηλοί, έτσι ώστε να κάτσει η σκόνη, καθώς θέλαμε να την αντιμετωπίσουμε με νηφαλιότητα και καθαρό μυαλό.

Παρα το γεγονός πως το μεγαλύτερο μέρος της αφιερώθηκε στο έπος του Γουέμπλει το 1971, υπήρξαν και στιγμές που ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναϊκού μίλησε για την εποχή της πολυμετοχικότητας και την περίοδο 2008-2011.

Η υπόσχεση στον Διαμαντή Πατέρα

Αρχικά ανέφερε πως ο πατέρας του, Διαμαντής Πατέρας, του είχε ζητήσει να μην εμπλακεί στον Σύλλογο αλλά εάν τελικά το έκανε να αποχωρούσε μετά την κατάκτηση ενός ντάμπλ. Το νταμπλ ήρθε σχεδόν αμέσως τη σεζόν 2009-2010 αλλά ανατρέχοντας σε εκείνη την εποχή, ο Νικόλας Πατέρας όχι μόνο δεν είχε σκοπό να εγκαταλείψει αλλά το καλοκαίρι του 2010 είχε έρθει σε συμφωνία με τον Τζίγγερ για να συνεχίσει στον προεδρικό θώκο με βασικό σημείο της συμφωνίας ένα νορμάλ συμμάζεμα των οικονομικών της ΠΑΕ. Αφού επήλθε εκείνη η συμφωνία, η εφημερίδα Πράσινη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου τον χαρακτήρισε πρόεδρο γλάστρα υποταγμένο στα σχέδια του Τζίγγερ.

Μετά από αυτό το πρωτοσέλιδο ξεκίνησε ένα τρελό γαϊτανάκι ξεκατινιάσματος με τους μετόχους του Παναθηναϊκού να κάνουν πασαρέλα στην εκπομπή των Πανούτσου-Καρπετόπουλου ο ένας πίσω από τον άλλο με πρώτο και καλύτερο τον Τζίγγερ. Στα μέσα Ιουνίου του 2010 και μετά από όσα έγιναν, ο Νικόλας Πατέρας αποχώρησε από την προεδρία ύστερα από την σύμπραξη των οικογενειών Βαρδινογιάννη-Γιαννακόπουλου μετά την περιβόητη συνάντηση στο ξενοδοχείο Πεντελικόν. Από εκείνο το ραντεβού προέκυψε ο πρόεδρος Νίκος Κωνσταντόπουλος (ο απόλυτος ορισμός της γλάστρας) και ο τεχνικός διευθυντής Φρέιτας αντί του Κώστα Αντωνίου.

Τον Σεπτέμβρη του 2010 ο Νικόλας Πατέρας βρέθηκε ξανά στον προεδρικό θώκο έπειτα από ένα πολύ μεγάλο κύμα στήριξης των οπαδών του Συλλόγου και την συμφωνία Τζίγγερ-Βγενόπουλου για μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου της ΠΑΕ του πρώτου στους πολυμετοχικούς. Τα αποτελέσματα στο πρωτάθλημα ήταν πολύ μέτρια και στην Ευρώπη πολύ άσχημα. Ο Νικόλας Πατέρας αντικατέστησε τον Νίκο Νιόπλια με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα στον πάγκο της ομάδας αλλά τον Δεκέμβρη του 2010 αποχώρησε ξανά και οριστικά από την προεδρία. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκύπτει είναι πως ο πρώην πρόεδρος της ΠΑΕ είτε δεν τήρησε την υπόσχεση του προς τον πατέρα του είτε αυτή δεν υπήρξε ποτέ και μετά από δέκα χρόνια χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία. Αυτό το γνωρίζει αποκλειστικά ο ίδιος και κανένας άλλος.

Η φιλία του με τον Τζίγγερ και ο Βγενόπουλος


Από εκεί και πέρα ο Νικόλας Πατέρας ανέφερε πως στον Παναθηναϊκό βρέθηκε λόγω της φιλίας του με τον Τζίγγερ σε μια προσπάθεια να μπει ένα τέλος στον πόλεμο που βρισκόταν εν εξελίξει εκείνη την εποχή με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να είναι στα μαχαίρια με την πλευρά Βγενόπουλου-Γιαννακόπουλου.

Είναι αλήθεια πως την ημέρα του συλλαλητηρίου στο Πεδίον του Άρεως, ο Νικόλας Πατέρας βρισκόταν στο πλευρό του Τζίγγερ στα επίσημα της Λεωφόρου για τον αγώνα με τον Άρη. Στη συνέχεια και μετά την συμφωνία για την δημιουργία της πολυμετοχικότητας ο Τζίγγερ πρότεινε τον Νικόλα Πατέρα για πρόεδρο και τον Κώστα Αντωνίου για τεχνικό διευθυντή. Η πλευρά των Βγενόπουλου-Γιαννακόπουλου και των υπόλοιπων πολυμετοχικών είδε στην αρχή με επιφυλακτικότητα τις προτάσεις αυτές αλλά τις δέχτηκε. Την ίδια επιφυλακτικότητα είχε και ο κόσμος της ομάδας (μεταξύ αυτών και ο γράφων) καθώς θα προτιμούσε για πρόεδρο έναν άνθρωπο από την πλευρά της ΠΕΚ.

Ο Νικόλας Πατέρας ουσιαστικά υπήρξε το πρώτο διάστημα ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις δυο αντιμαχόμενες πλευρές και προσπαθούσε να κρατήσει ισορροπίες ειδικά στην αρχή. Ήθελε να πετύχει και μετά την πρώτη χρονιά, η οποία μέχρι ένα σημείο ήταν αναγνωριστική για τον ίδιο, έκανε τα πάντα για να είναι απόλυτα επιτυχημένη την δεύτερη. Γεγονός που έγινε πράξη σε μια σεζόν αξέχαστη για την ομάδα και τον κόσμο της.

Από το τέλος της πρώτης σεζόν της πολυμετοχικότητας είχε φανεί μια πρώτη ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Τζίγγερ και Νικόλα Πατέρα με ταυτόχρονη θέρμανση των σχέσεων του τελευταίου με τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Το γεγονός αυτό ήταν εξοργιστικό στα μάτια της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Η οικογένεια και ο Τζίγγερ δεν ήθελαν να πετύχει ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός έτσι ώστε να μην γίνουν συγκρίσεις με το πρόσφατο παρελθόν που ήταν γεμάτο από δικές τους αποτυχίες και ταυτόχρονα να καεί στα μάτια της κοινής γνώμης η πολυμετοχικότητα.

Την ίδια στιγμή τη σχέση αυτή δεν καλοέβλεπε ούτε η οικογένεια Γιαννακόπουλου. Φήμες εκείνης της εποχής ανέφεραν πως ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος περίμενε αποτυχία του Νικόλα Πατέρα τη δεύτερη σεζόν έτσι ώστε να διεκδικήσει στη συνέχεια την προεδρία της ΠΑΕ.

Η αλήθεια είναι πως ο μόνος που στήριξε απόλυτα τον Νικόλα Πατέρα ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος παρά το γεγονός πως ο πρώτος βρέθηκε στον Παναθηναϊκό μέσω του Τζίγγερ. Ο Βγενόπουλος ήθελε τον πολυμετοχικό Παναθηναϊκό πρωταθλητή και δεν τον απασχολούσε ιδιαίτερα η προέλευση του προέδρου αλλά το αν είναι ικανός ή όχι να κάνει την ομάδα πρωταθλήτρια. Αντιθέτως ο Τζίγγερ κατάφερε να κάψει από την μανία του για εκδίκηση την πιο ορθή επιλογή προσώπου που έκανε στα περίπου 12 χρόνια παρουσίας του στον Παναθηναϊκό. Εκπληκτικό αναμφίβολα…

Η στήριξη στον Αλαφούζο

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του ο Νικόλας Πατέρας αναφέρθηκε στον νυν μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Γιάννη Αλαφούζο μιλώντας πολύ κολακευτικά για εκείνον τονίζοντας πως έχει βάλει πάρα πολλά λεφτά στην ομάδα και πως αξίζει στήριξης.

Οι φήμες εδώ και χρόνια έλεγαν πως ο Νικόλας Πατέρας σε προσωπικές του συζητήσεις μιλούσε με καλά λόγια για τον Αλαφούζο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε πλέον και επίσημα. Αν ζητούσε κανείς από τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ να βάλει το χέρι του στο ευαγγέλιο για τα όσα είπε αμφιβάλλουμε αν θα το έβαζε.

Ο Αλαφούζος αυτή τη στιγμή με την παρουσία του στην ΠΑΕ εξυπηρετεί όλους τους υπόλοιπους πλούσιους Παναθηναϊκούς, οι οποίοι έτσι μένουν στην άκρη και μακριά από τις ευθύνες χωρίς να τους ενοχλεί κανένας. Από τη στιγμή μάλιστα που ο Νικόλας Πατέρας δεν έχει στα άμεσα σχέδια του την επαναδραστηριοποίηση στην ΠΑΕ, δεν είχε λόγο να βγει και να μιλήσει άσχημα για τον Αλαφούζο.

Αν μιλούσε άσχημα η αμέσως επόμενη ερώτηση να ήταν ενδεχομένως:

“Και εσύ πρόεδρε τι κάνεις για αυτό;”

Η τοποθέτηση του Νικόλα Πατέρα ήταν πέρα ως πέρα διπλωματική και πολιτικάντικη με σκοπό να αποφύγει την συγκεκριμένη ερώτηση και δεν κρύβουμε την λύπη μας για το γεγονός αυτό. Στο μυαλό μας βέβαια περνάει και η σκέψη πως ΑΝ ισχύει η σκέψη πολλών ότι η ΠΑΕ είναι ναρκοθετημένη από τους Βαρδινογιάννηδες και ότι όποιος θελήσει να ενδιαφερθεί θα μπει σε blacklist, τότε η δημόσια πλέον γνώμη του πρώην προέδρου κρίνεται απολύτως λογική από την πλευρά του. Αρκετό ξέσκισμα έφαγε ως πρόεδρος από τα αρπακτικά του Τζίγγερ αλλά και στη συνέχεια για αρκετά χρόνια.

Ο Βοτανικός

Όσον αφορά το θέμα του γηπέδου ο πρόεδρος της πολυμετοχικότητας υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός. Τάχθηκε υπέρ της κατασκευής του νέου γηπέδου στην περιοχή αλλά τόνισε πως δεν έχει γνώση των λεπτομερειών της υπόθεσης ώστε να μπορέσει να εκφραστεί με σιγουριά για το αν είναι επωφελής ή όχι η συμφωνία για τον σύλλογο.

Την περίοδο που ήταν στον προεδρικό θώκο, το θέμα του γηπέδου το είχε πάρει πάνω του ο Τζίγγερ μαζί με τον εντεταλμένο σύμβουλο του Βαγγέλη Σαμαρά μέσω της περιβόητης ΓΗΠΕΛ, η οποία για τον Ανδρέα Βγενόπουλο αποτελούσε κόκκινο πανί και γκρίζα ζώνη.

Η αλήθεια είναι πως ανατρέχοντας σε εκείνη την εποχή ο Νικόλας Πατέρας ήταν ξεκάθαρα υπέρ του Βοτανικού. Αυτό όμως δεν τον έκανε και πιστό υποστηρικτή του διδύμου Τζίγγερ-Σαμαρά. Δεν ήταν λίγα τα ΔΣ της ΠΑΕ, στα οποία ο τότε πρόεδρος έκανε ακόμη και άβολες ερωτήσεις στον Σαμαρά σχετικά με τα δεδομένα γύρω από το γήπεδο.

Άλλωστε η ολική αποτυχία της κατασκευής του γηπέδου εκείνη την εποχή χρεώνεται αποκλειστικά στον Τζίγγερ και τις επιλογές του με το περιβόητο εμπορικό του Βωβού και τον περίφημο νόμο Σουφλιά που βγήκε αντισυνταγματικός στο θέμα του συντελεστή δόμησης για την ανέγερση του mall.

Συμπέρασμα

Ο Νικόλας Πατέρας εμφανίστηκε να μιλήσει για τον Παναθηναϊκό μετά από περίπου δέκα χρόνια σιωπής. Βέβαια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξε ένα προσωπικό του θέμα υγείας (το οποίο παραδέχτηκε και ευχόμαστε να είναι απολύτως καλά), η περιπέτεια του γιου του Διαμαντή και φυσικά δουλειές στον χώρο του εφοπλισμού.

Η παρουσία του ήταν διπλωματική, καθόλου αιχμηρή και με πολλές δόσεις πολιτικής διαχείρισης των θεμάτων.

Ταυτόχρονα δεν θεωρούμε πως η επανεμφάνιση του ήταν αθώα έχοντας απλά ως στόχο να μιλήσει για την εποχή του Γουέμπλει και την μυθική πορεία του 1971, την οποία έζησε ως παιδί δίπλα στον πατέρα του που τότε ήταν γενικός αρχηγός του Παναθηναϊκού.

Τίποτα δεν γίνεται χωρίς κάποια στόχευση από ανθρώπους τέτοιου επιχειρηματικού βεληνεκούς.

Άνθρωποι σαν τον Νικόλα Πατέρα δεν ζουν για τα media. Αντιθέτως ξέρουν το πως να τα χρησιμοποιούν προς όφελος τους. Άλλωστε μιλάμε για έναν άνθρωπο που όσοι τον έχουν γνωρίσει, επισημαίνουν τον υψηλότατο δείκτη ευφυΐας του.

Ο ίδιος τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν τον απασχολεί η επανεμπλοκή του στον Παναθηναϊκό αλλά και το γεγονός πως στη ζωή ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αφήνοντας έτσι μια χαραμάδα ανοιχτή.

Το μόνο που σίγουρα καταλαβαίνουμε είναι πως το παναθηναϊκό σαράκι υπάρχει μέσα του και τον ζεματίζει γιατί πολύ απλά το 2010 δεν ήθελε να φύγει από την ΠΑΕ.

Γούσταρε πολύ που ήταν πρόεδρος του Παναθηναϊκού. Το γιατί έφυγε και γιατί διαλύθηκε η πολυμετοχικότητα θα αποτελέσει ένα από τα επόμενα κείμενα μας. Εκεί ίσως να χρειαστούν και τόμοι ολόκληροι.

Κρατήστε πάντως στο μυαλό σας πως ο γιος του Διαμαντής είναι άρρωστος Παναθηναϊκός και η διαίσθηση μας είναι πως στο μέλλον το πρόσωπο αυτό θα μας απασχολήσει.

Υ.Γ.: Πρόεδρε παρόλο που μας άφησες με μια στιφή γεύση την περασμένη Τρίτη έχεις την καλημέρα μας…

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: