Τρίτη, 7 ΦεβρουαρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Ο διττός ρόλος της Hines και το παιχνίδι των καθυστερήσεων…

Γύρω από το θέμα της Διπλής Ανάπλασης και του αθλητικού κέντρου του Παναθηναϊκού που σχεδιάζεται να γίνει στην περιοχή, υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου από τα mainstream media που ασχολούνται με το ζήτημα. Οι πληροφορίες που βγαίνουν σε δημόσια θέα, είναι πάντοτε πολύ συγκεκριμένες και φιλτραρισμένες.

Μια είδηση που έπεσε στην αντίληψη μας και ψηλαφήσαμε, αφορά το γεγονός πως η εταιρεία Hines, η οποία είχε υπογράψει προσύμφωνο με την ΑΕΠ Ελαιώνα για τη χρηματοδότηση του εμπορικού του Βωβού, φαίνεται πως αποχωρεί από την επένδυση της στο Athens Heart, ενημερώνοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πως πλέον δεν αποτελούν προτεραιότητα της οι επενδύσεις σε εμπορικά κέντρα στην Ελλάδα.

Να βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα αποτελεί μια θυγατρική εταιρεία των τραπεζών που έχουν υπό την ιδιοκτησία τους την οικοδομή του εμπορικού κέντρου γνωστού και ως “το εμπορικό του Βωβού.”. Οι τράπεζες που έχουν την ΑΕΠ Ελαιώνα είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank. Η ΑΕΠ Ελαιώνα αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος στο σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης μαζί με τον Δήμο Αθηναίων, τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό και την ΠΑΕ Παναθηναϊκός.

Η Hines αποτελεί αμερικανικό επιχειρηματικό κολοσσό στο Real Estate που ανήκει μάλιστα στο σκληρό οικονομικό κατεστημένο των ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη εταιρεία ενδιαφέρθηκε για την αποπεράτωση του εμπορικού του Βωβού και στη συνέχεια την εμπορική εκμετάλλευση του. Έτσι ήλθε σε συμφωνία με τις τράπεζες μέσω της ΑΕΠ Ελαιώνα για την αξιοποίηση του εμπορικού. Η εμπλοκή της Hines ήταν αυτή που έδωσε ξανά πνοή στο πλάνο της Διπλής Ανάπλασης και αποτέλεσε την βάση για να ανασυρθεί το βαλτωμένο από την εποχή Τζίγγερ project.

Το ημιτελές εμπορικό του Βωβού

Στα πλαίσια του MoU που υπεγράφη στα τέλη του 2020, η ΑΕΠ Ελαιώνα υποχρεούται να διαπραγματευτεί τους όρους της διμερούς συμφωνίας που θα κληθεί να υπογράψει με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού στον Βοτανικό. Το συνολικό ύψος της δαπάνης ανέρχεται στα 13,3 εκατομμύρια ευρώ.

Με την Hines να βγαίνει εκτός παιχνιδιού στο ενδεχόμενο εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, η ΑΕΠ Ελαιώνα θα χάσει πιθανότατα τον βασικό επενδυτή-χρηματοδότη με τον οποίο έχει υπογράψει προσύμφωνο. Ταυτόχρονα επίκειται η έναρξη της διαπραγμάτευσης με τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό.

Γι αυτό και ακούγεται πως αν το ημιτελές οικοδόμημα του Βωβού μετατραπεί σε κτίριο γραφείων τότε η Hines θα παραμείνει πιο εύκολα στο παιχνίδι.

Σε κάθε περίπτωση γύρω από την ΑΕΠ Ελαιώνα αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πέπλο μυστηρίου.

Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του και ως ΠΑΕ και ως Ερασιτέχνης είναι απόλυτα συνεπής στις υποχρεώσεις του έναντι της Διπλής Ανάπλασης και εντός των χρονοδιαγραμμάτων. Ενδεχόμενη αποχώρηση της Hines δεν αφορά τον Σύλλογο, καθώς η δέσμευση της ΑΕΠ Ελαιώνα για την χρηματοδότηση της κατασκευής των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη παραμένει στο ακέραιο με βάση το περιβόητο ΜoU.

Το θέμα όμως είναι πως η ΑΕΠ Ελαιώνα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα πρέπει να λύσει το χρηματοδοτικό πρόβλημα που προκύπτει για την ίδια από την αποχώρηση της Hines.

Διαφορετικά θα πρέπει είτε να χρηματοδοτήσει η ίδια την αποπεράτωση του εμπορικού, είτε να το αφήσει ημιτελές, όπως είναι σήμερα. Σε όποιο σενάριο και αν τελικά ισχύσει, θα πρέπει να βγάλει από τα ταμεία της 13,3 εκατομμύρια ευρώ για τις εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Ξέρετε πολλές τράπεζες να πετούν λεφτά χωρίς πιθανότητα να τα πάρουν πίσω;

Να γνωρίζετε πως οι τράπεζες, αν μπορούσαν να ξεφορτωθούν το κονδύλι των 13,3 εκατομμυρίων ευρώ για τις υποδομές του Ερασιτέχνη, θα το έκαναν το αμέσως επόμενο δευτερόλεπτο.


Σε κάθε περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του καθώς οι τράπεζες δεν θα διστάσουν να του ρίξουν τον μουτζούρη της αποτυχίας της Διπλής Ανάπλασης.

Γι αυτό απαιτείται επαγρύπνηση του κόσμου, νομική επάρκεια του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού (θεωρούμε πως η παρουσία των Παναγιωτόπουλου και Ιθακήσιου στην ειδική επιτροπή για το γήπεδο συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση) και σκληρή στάση γιατί απέναντι στον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό βρίσκονται καρχαρίες που δεν αστειεύονται.

Υ.Γ.: Προσωπικά θεωρούμε πως η Διπλή Ανάπλαση δεν θα υλοποιηθεί στο τέλος. Ο Σύλλογος θα πρέπει να ετοιμάζεται για την διαδικασία απεμπλοκής του από ένα πολυδαίδαλο σχέδιο χωρίς λεφτά.

Άλλωστε για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου κυριαρχούν τρομακτικές ασάφειες σχετικά με τις πηγές χρηματοδότησης.

Τα δικά μας θέλω για την ιδανική επιλογή, θα τα αποτυπώσουμε σε επόμενο άρθρο. Δεν θα είναι απόλυτα ευχάριστα αλλά πολύ πιο ρεαλιστικά και υλοποιήσιμα από όλες τις πλευρές.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: