Δευτέρα, 30 ΙανουαρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Ο Βοτανικός έχει χαρές, πανηγύρια, εκτοξεύσεις και… αποδιοπομπαίους τράγους.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι μέρες στον Παναθηναϊκό σχετικά με το θέμα του γηπέδου είναι άκρως ενδιαφέρουσες αλλά ταυτόχρονα και πολύ πολύ επικίνδυνες για το μέλλον του Συλλόγου.

Aπό εκεί που το περασμένο σαββατοκύριακο η υπόθεση της Διπλής Ανάπλασης έδειχνε πως κολλάει, με βάση το δημοσίευμα της Live Sport, στο οικονομικό (εμείς τα είχαμε γράψει πολύ νωρίτερα βέβαια) και είχε ξεκινήσει να αφυπνίζεται ο κόσμος, μέσα σε 48 ώρες άνοιξαν οι κάνουλες και τα χρήματα για το ποδοσφαιρικό γήπεδο στον Βοτανικό ρέουν σαν τους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Από τη στιγμή που βγήκε ο δήμαρχος Αθηναίων να μας ενημερώσει πως η οικονομική επιτροπή του Δήμου θα εγκρίνει την αίτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος για την χρηματοδότηση του γηπέδου ποδοσφαίρου, οι εξελίξεις άρχισαν να τρέχουν ραγδαία. Είδαμε και διαβάσαμε πολλά πανηγυρικά άρθρα, αποκλειστικές δηλώσεις, εκτοξεύσεις, συγκινητικά βιντεάκια δικαίωσης στο Facebook και άλλα τέτοια όμορφα.

Το καλύτερο όλων βέβαια ήταν το άρθρο του Κώστα Γουλή στο sport24.gr, ο οποίος ανακάλυψε πως η οικονομική επιτροπή του Υπουργείου Περιβάλλοντος πρόλαβε να συνεδριάσει μέσα σε χρόνο ρεκόρ και να εγκρίνει το αίτημα του Δήμου Αθηναίων. Με λίγα λόγια η οικονομική επιτροπή του Υπουργείου ήταν πάνω από τον υπολογιστή περιμένοντας το mail ώστε να συνεδριάσει επιτόπου και να εγκρίνει το αίτημα με πλειοψηφία μάλιστα. Είναι γνωστό σε όλους άλλωστε πως το Ελληνικό Δημόσιο τρέχει σαν τον Γιουσέιν Μπόλτ.

Ο Κώστας Γουλής ανακάλυψε και πλειοψηφία στο Υπουργείο. Μήπως έχει και τους ακριβείς αριθμούς επι των ψηφισάντων;

Προς το βράδυ της Δευτέρας ο Δήμος Αθηναίων δημοσιοποίησε στη Διαύγεια το έγγραφο με το οποίο αιτείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα χρήματα για την κατασκευή του γηπέδου. Δεν άργησαν λοιπόν να κάνουν την εμφάνιση τους διθυραμβικά δημοσιεύματα με πηχυαίους τίτλους του στυλ “Πως θα γίνει η κατανομή των χρημάτων”. Έτσι λοιπόν διαβάσαμε πως θα δοθούν 1 εκατομμύριο το 2021, 40 εκατομμύρια το 2022, άλλα 40 εκατομμύρια το 2023 και 8 περίπου εκατομμύρια το 2024.

Κανένα ρεπορτάζ δεν ανέφερε πως αυτή είναι Η ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ που προτείνει ο Δήμος Αθηναίων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Όποιος κατανόει τι σημαίνει η λέξη ενδεικτική μπορεί και να αντιληφθεί ότι δεν είναι δεδομένο πως το σύνολο των χρημάτων θα σπάσει σε αυτά τα κομμάτια και σε αυτά τα χρονικά πλαίσια. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος που έχει τα κλειδιά του…. θησαυροφυλακίου μέχρι αυτή την ώρα τηρεί σιγή ιχθύος.

Για τους πανηγυρίζοντες ρεπόρτερ όλα αυτά όμως είναι μικρές και ασήμαντες προφανώς λεπτομέρειες. Βέβαια παίζει να μην έχουν μπει καν στον κόπο να ψάξουν τα κείμενα. Το δεχόμαστε και αυτό ως εξήγηση. Σε κάθε περίπτωση ο τίτλος του πίνακα είναι ξεκάθαρος και σαφής.

Εμείς λοιπόν απο αυτήν εδώ τη γωνιά θα επισημάνουμε για ακόμη μια φορά πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) είναι ιδιαίτερα βραδυκίνητο, με χαμηλή απορροφητικότητα κονδυλίων και πολύ μεγάλη γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα υπάρχει και το Ελεγκτικό Συνέδριο που έχει ως ρόλο να ξεψαχνίζει τα πολύ μεγάλα ποσά των δημοσίων δαπανών. Όπως γίνεται λοιπόν αντιληπτό υπάρχουν πολλά επεισόδια ακόμη στην πολύπαθη ιστορία της χρηματοδότησης. Ακόμη και αν εκταμιευτεί το συνολικό ποσό από αυτό το Πρόγραμμα θα χρειαστούν το λιγότερο πέντε χρόνια για την συνολική καταβολή των χρημάτων. Το ΠΔΕ δεν πετάει χρήματα από το ελικόπτερο. Δίνει λίγα κάθε φορά και τμηματικά.

Ερωτηματικά

Εδώ όμως προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων έχει τα απαιτούμενα χρήματα και είναι ένα εργαλείο προσιτό για μεγάλες χρηματοδοτήσεις:

-Για ποιο λόγο η πρώτη κίνηση για την χρηματοδότηση του γηπέδου ήταν να ενταχθεί στο φάκελο με τα υπόλοιπα ώριμα έργα που κατέθεσε το ελληνικό κράτος προς το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης;

-Για ποιο λόγο στη συνέχεια και μετά την απόρριψη του γηπέδου από το συγκεκριμένο ταμείο διαρρεόταν πως τα λεφτά θα βρεθούν και από το ΕΣΠΑ, ενώ είναι δεδομένο πως ευρωπαϊκά κονδύλια δεν μπορούν να διατεθούν για την κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων;

-Τα περίφημα 12 εκατομμύρια ευρώ που έχει δεσμευμένα η Περιφέρεια Αττικής και αφορούσαν τα έργα βελτίωσης για τη Λεωφόρο βρίσκονται εκτός κάδρου πλέον; Γιατί μέχρι πρόσφατα διαβάζαμε πως θα αποτελέσουν και αυτά μέρος της χρηματοδότησης του ποδοσφαιρικού γηπέδου.

-Αφού το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι η κότα με τα χρυσά αυγά γιατί η οικογένεια Βαρδινογιάννη το 2007 (αλλά και αργότερα) ή ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος στη συνέχεια δεν επιχείρησαν να βάλουν το γήπεδο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να το έχουν έτοιμο σε χρόνο ρεκόρ;

Ηλίθιοι ήταν να μην εκμεταλλευτούν το άφθονο και εύκολο (όπως ισχυρίζονται από χθες άπαντες) δημόσιο χρήμα και έξυπνος ο Αλαφούζος που παλεύει να σηκωθεί γήπεδο με μηδέν ευρώ από την τσέπη του;


Προφανώς και κανένας από τους Βαρδινογιάννηδες δεν είναι ούτε χαζός, ούτε ανίδεος. Το ίδιο ισχύει και για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Το ΠΔΕ δεν είναι κάτι καινούριο ως χρηματοδοτικό εργαλείο. Όλοι γνώριζαν και γνωρίζουν την ύπαρξη του αλλά και τον τρόπο λειτουργίας του.

Επειδή λοιπόν είχαν γνώση του πλαισίου που το ορίζει, ποτέ δεν ψάχτηκαν για χρήματα από εκεί και αυτό θα έπρεπε κανονικά να προβληματίζει.

Συμπερασματικά αυτό που αντιλαμβανόμαστε είναι πως η Κυβέρνηση, ο Δήμος Αθηναίων και ο Αλαφούζος μετά την πόρτα που έφαγαν για το ποδοσφαιρικό γήπεδο από το Ταμείο Ανάκαμψης, έψαχναν να μας φανερώσουν έναν μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο ώστε να μας πείσουν ότι τα λεφτά υπάρχουν, μετά τη θύελλα που σηκώθηκε το Σαββατοκύριακο. Λεφτά υπάρχουν (πάντα υπήρχαν άλλωστε) αλλά τα συγκεκριμένα είναι…. βραδείας καύσεως.

Την άποψη αυτή ασπάζεται με πολύ πιο κομψό τρόπο και το site trifilara.gr που μόνο εχθρικό απέναντι στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Αλαφούζο δεν θα μπορούσε να το χαρακτηρίσει κανείς.

Σε χθεσινό λοιπόν δημοσίευμα προς το τέλος του κειμένου γράφτηκε στρογγυλεμένα και μακιγιαρισμένα η ωμή αλήθεια:

«Μπουλντόζες… στο Βοτανικό θα εμφανιστούν στο πιο ρεαλιστικό σενάριο, στα τέλη του 2022.

Νωρίτερα αποκλείεται, αφού θα ολοκληρώνονται τα γραφειοκρατικά ζητήματα.Αναμφίβολα, η υλοποίηση της Διπλής Ανάπλασης θα χρειαστεί υπομονή.

Δεν έχει παραπεμφθεί στις καλένδες, αλλά κόντρα στους πανηγυρισμούς, η απόρριψη της χρηματοδότησης της ανέγερσης του γηπέδου ποδοσφαίρου από το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν ένα μεγάλο πισωγύρισμα για το έργο, αφού θα καθυστερήσει για αρκετούς μήνες.»

Καλό 2022, αρχές 2023 λοιπόν και βλέπουμε σύμφωνα με το συγκεκριμένο site που φυσικά και έχει καλή ενημέρωση στα της ΠΑΕ.

Αν βέβαια σε αυτό το σημείο μελετήσει κάποιος τα έγγραφα που αφορούν την επέκταση του προσφυγικού καταυλισμού σε κομμάτι του οικοπέδου που έχει δεσμευτεί για το γήπεδο, θα αντιληφθεί πως μιλάμε για καλό 2024 και βλέπουμε…

Θα υπενθυμίσουμε ότι από τη στιγμή που ΘΑ χτιστεί το επιπλέον κομμάτι του καταυλισμού, θα πρέπει να λειτουργήσει υποχρεωτικά για το λιγότερο δύο χρόνια.

Συμπέρασμα

Ουσιαστικά ο Δήμαρχος Αθηναίων με τη χθεσινή του κίνηση πέταξε από πάνω του την καυτή πατάτα μαζί με τον μουτζούρη και την φόρτωσε στον Υπουργό Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα.

Θα έρθει η ώρα που ο δήμαρχος θα λέει: «Εμείς ως Δήμος κάναμε τα πάντα από την πλευρά μας. Να πάτε στο υπουργείο Περιβάλλοντος για παράπονα. Εκείνοι καθυστερούν με τα λεφτά.»

Ταυτόχρονα ο Βασίλης Βέργης μιλώντας σήμερα στον Sport-Fm για το ζήτημα, παρουσίασε τα πάντα ως αγγελικά πλασμένα. Ανέφερε όμως τουλάχιστον τέσσερις φορές πως όλα θα κριθούν από την Γενική Συνέλευση και τα μέλη του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού.

Σας έχουμε αναφέρει πως θα επιχειρηθεί ενδεχομένως να χρεωθεί ο κόσμος της ομάδας το ναυάγιο της υπόθεσης.

Θα το γράψουμε λοιπόν πολύ απλά, καθαρά και ξάστερα:

Αν τα λεφτά υπήρχαν και όλα ήταν τόσο εύκολα και βατά, Κυβέρνηση, Δήμος και Αλαφούζος δεν θα άφηναν να παιχτεί στα ζάρια μιας ψηφοφορίας απλών ανθρώπων μια τόσο μεγάλη επένδυση.

Θα έβρισκαν έναν τρόπο να παρακάμψουν τον Ερασιτέχνη και τις διαδικασίες του.

Επειδή όμως η υπόθεση είναι πολύ σκοτεινή (παρά το φως που πέφτει πάνω της) τα πράγματα μεθοδεύονται για να βρεθεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος.

Αυτός θα είναι είτε ο κόσμος του Συλλόγου είτε ο οποιοσδήποτε υπουργός Περιβάλλοντος που δεν θα λέγεται Μητσοτάκης ή Μπακογιάννης.
8 Comments

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: