Δευτέρα, 30 ΙανουαρίουΚαλώς ήρθατε!!
Shadow

Βοτανικός ώρα μηδέν…

Το γηπεδικό ζήτημα του Παναθηναϊκού βρίσκεται εδώ και μήνες στην επικαιρότητα. Η Διπλή Ανάπλαση έχει βγει από το χρονοντούλαπο της ιστορίας και η υπόθεση της βρίσκεται σε εξέλιξη. Ταυτόχρονα χθες διέρρευσε χωρίς να διαψευσθεί, πως η ΚΑΕ Παναθηναϊκός κινείται δυναμικά για να πάρει στα χέρια της το κλειστό γήπεδο του ΟΑΚΑ για αποκλειστική χρήση.

Όπως γράψαμε και χθες, τασσόμαστε απόλυτα υπέρ αυτής της λύσης, την οποία θεωρούμε και πέρα ως πέρα λογική για τον μπασκετικό Παναθηναϊκό.

Ποτέ δεν καταλάβαμε την πρεμούρα της οικογένειας Γιαννακόπουλου να φύγει το τμήμα μπάσκετ από το ΟΑΚΑ και να πάει σε ένα μικρότερης χωρητικότητας γήπεδο στον Βοτανικό (με βάση το αρχικό σχέδιο της ΔΑ αλλά και το πλάνο του Δημήτρη Γιαννακόπουλου το 2019). Η απάντηση ήταν πάντοτε πως θα ήταν ιδανικό όλα τα γήπεδα του συλλόγου να βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργώντας μια πράσινη πολιτεία η οποία θα αποκτούσε τους περιβόητους εμπορικούς χώρους και θα εκτοξεύονταν τα έσοδα του συλλόγου.

Εμείς πάλι θεωρούμε πως σημασία δεν έχει η απόσταση τους ενός γηπέδου από το άλλο, αλλά η ποιότητα της έδρας. Το κλειστό του ΟΑΚΑ είναι η πιο καυτή έδρα στην Ευρώπη και αυτό είναι το σπίτι του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Άρα δεν σηκώνεσαι να φύγεις από το μέρος που μεγαλούργησες χωρίς καν να τίθεται θέμα παλαιότητας του γηπέδου. Όσον αφορά τους εμπορικούς χώρους και στο ΟΑΚΑ μπορούν να διαμορφωθούν και να φέρουν έσοδα.

Το τμήμα μπάσκετ θεωρούμε πως στο ΟΑΚΑ είναι τακτοποιημένο. Το μεγάλο ζήτημα είναι το γήπεδο ποδοσφαίρου και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη.

Θεωρούμε πως ο Βοτανικός και η Διπλή Ανάπλαση είναι ένα πολυδαίδαλο σχέδιο που αυτή τη στιγμή του λείπουν τα λεφτά, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες και διακηρύξεις περί του αντιθέτου.

Δεν αποκλείουμε στο μέλλον να βρεθούν τα χρήματα αλλά αυτή τη στιγμή οι πηγές χρηματοδότησης είναι παντελώς ασαφείς από την κυβέρνηση και τον Δήμο Αθηναίων. Η περιβόητη φράση στο MoU περί “μείγματος χρηματοδοτικών εργαλείων” για την κατασκευή του ποδοσφαιρικού γηπέδου μας προβληματίζει πάρα πολύ.

Οι μόνες σίγουρες πηγές χρηματοδότησης είναι κάποια χρήματα της Περιφέρειας Αθηνών που ήταν δεσμευμένα για την ανακαίνιση της Λεωφόρου και η δέσμευση της ΑΕΠ Ελαιώνα να χρηματοδοτήσει με 13,3 εκατομμύρια ευρώ την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη.

Όλες οι υπόλοιπες πηγές χρηματοδότησης αυτή τη στιγμή που γράφουμε είναι ασαφείς και γεννούν εύλογα ερωτήματα.

Στην εποχή που διανύουμε, θεωρούμε πολύ δύσκολο να βγάλει το κράτος από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων 70 εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου. Το ίδιο ισχύει και για τα περιβόητα χρήματα από την Ευρώπη.

Χρήματα από την Ευρώπη για αναπλάσεις χώρων μπορούν να βρεθούν αλλά μέχρι εκεί. Καμία Κομισιόν δεν θα εγκρίνει λεφτά για ποδοσφαιρικό γήπεδο χωρίς να τίθεται ζήτημα διεθνούς αθλητικής διοργάνωσης όπως Euro, Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ολυμπιακοί Αγώνες.

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την απόφαση του δήμου Αθηναίων να επεκτείνει τον προσφυγικό καταυλισμό του Βοτανικού σε κομμάτι που βρίσκεται εντός του χώρου της Διπλής Ανάπλασης και μάλιστα ακριβώς δίπλα στο ποδοσφαιρικό γήπεδο (!).

Ξέρετε πολλά γήπεδα στην Ευρώπη και τον κόσμο ευρύτερα που να έχουν ακριβώς δίπλα τους προσφυγικά hot spot;

Γενικότερα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να αντιληφθεί πως κανένα κράτος και καμία Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα του σηκώσει γήπεδο. Η διοίκηση της ΠΑΕ θα πρέπει να αντιληφθεί πως γήπεδο τζάμπα δεν θα χτιστεί ποτέ και πουθενά.

Η ΠΑΕ και ο οποιοσδήποτε μεγαλομέτοχος θα πρέπει να βγούν μπροστά στο κομμάτι της χρηματοδότησης και να δώσουν μόνοι τους λύσεις, χωρίς να περιμένουν τα πάντα από την κυβέρνηση και τον δήμο Αθηναίων. Οικονομικές ενισχύσεις μπορούν να υπάρξουν από το κράτος αλλά μέχρι εκεί. Για παράδειγμα στο γήπεδο της ΑΕΚ στη Φιλαδέλφεια, η Περιφέρεια Αττικής βάζει συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα όμως, που αποτελούν και την πλειοψηφία, είναι από πόρους της ΑΕΚ και ιδιωτών.

Ο Παναθηναϊκός θα φτιάξει γήπεδο όταν αποφασίσει να βγει μπροστά ο ίδιος στο κομμάτι της χρηματοδότησης και όταν πετάξει από πάνω του την γελοία ιδέα του Τζίγγερ για τις ατελείωτες εμπορικές χρήσεις και τα mall.

Ο Τζίγγερ ονειρευόταν ένα γήπεδο που θα λειτουργούσε ως κράχτης και θα έφερνε κάθε δυο εβδομάδες 40 χιλιάδες κόσμο σε ένα πελώριο εμπορικό κέντρο που θα θησαύριζε.

Ο Τζίγγερ δεν ενδιαφερόταν για γήπεδο του Παναθηναϊκού αλλά για ένα mall που θα ήταν μεγαλύτερο από αυτό των Λάτσηδων στο Μαρούσι και θα αποτελούσε την κότα με τα χρυσά αυγά με δόλωμα τον Σύλλογο και την αγάπη του κόσμου για την ομάδα.

Γι αυτό και ο Παναθηναϊκός έμπλεξε με το mall του Βωβού και τα πάντα τινάχτηκαν στον αέρα το 2008.

Τις ίδιες σκέψεις για mall έκανε και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος με το Athens Alive στο ΟΑΚΑ οραματιζόμενος mall (δίπλα σε ένα υπάρχον mall) και… Disneyland με κράχτη την Παναθηναϊκή Πολιτεία. Γι’ αυτό και το όλο εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς.

Οι διοικούντες του Παναθηναϊκού θα πρέπει να καταλάβουν πως σχεδόν κανένα γήπεδο στην Ευρώπη δεν έχει δίπλα του εμπορικό κέντρο.

ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ ΟΜΩΣ.

Ο κύκλος δεν τετραγωνίζεται.

Μέλημα τους πρέπει να είναι η στέγαση του Συλλόγου και ΜΟΝΟ.

Το γήπεδο δεν χρειάζεται ντε και καλά δίπλα του ένα mall για να εκτοξεύσει οικονομικά την ομάδα.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος φαίνεται πως το αντιλήφθηκε και γι’ αυτό παρατηρείται η στροφή στο κλειστό του ΟΑΚΑ χωρίς εμπορικά κέντρα και άλλα τέτοια παλαβά οράματα, με τα οποία ο Τζίγγερ πότισε τον Παναθηναϊκό τα τελευταία 20 χρόνια.

Υ.Γ.: Στο επόμενο άρθρο για το γηπεδικό, θα μιλήσουμε για τις δικές μας σκέψεις σχετικά με το χώρο που θα πρέπει να δημιουργηθεί το γήπεδο ποδοσφαίρου και οι εγκαταστάσεις του Ερασιτέχνη εστιάζοντας στη Λεωφόρο, το Γουδί και το ΟΑΚΑ.

Για εμάς ο Βοτανικός είναι η χειρότερη πιθανή λύση και ας φαντάζει η πιο εφικτή. Ο Βοτανικός μπορεί να αποτελέσει την ταφόπλακα του συλλόγου γιατί είναι ένα μέρος που δεν έχει τίποτα από την ψυχή του Παναθηναϊκού και ας είναι δέκα λεπτά από την Ομόνοια.

Ρωτήστε τους οπαδούς της Αρσέναλ και της Γουεστ Χαμ αν αισθάνονταν καλύτερα στα ιστορικά τους γήπεδα ή στα σύγχρονα αλλά άψυχα διαστημόπλοια τους.

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: